Sreda 13.03.2019.
18:00
D. Nikolić - Vesti - Foto: D. Nikolić

Ostaše brige

D. Nikolić
 

Od kada se na njega obrušio deo jame u kojoj je zarađivao za hleb za njega i suprugu Danielu, na pleća njegovog pastorka Daniela (31) pala je briga o majci Danieli i mlađem bratu Mariu (28). Od svoje plate koje zaradi kopajući ugalj u jami "Vodna", on će hraniti njih troje. Nažalost, to neće biti dovoljno za otplatu stambenog kredita.

- Mile je o bratu i meni brinuo bolje nego naš pokojni biološki otac. Majku je čuvao kao da je dete, jer je veoma bolesna. Pošto nije u stanju da hoda ni 200 metara, on joj je donosio lekove, snabdevao hranom, kuvao joj čaj izjutra. Mario živi u Ćupriji, u kojoj sam i ja živeo sa devojkom, ali sam morao da se preselim da bih brinuo o majci. Njoj je svakodnevno potrebna pomoć - kaže Daniel.

Njegova majka, koja je još uvek pod sedativima, jer ne može da prežali gubitak supruga Mileta, kaže da ne zna kako će da živi bez njega.

- Nikada mu ništa nije bilo teško da uradi za mene. Posle spontanog pobačaja moje zdravlje totalno se urušilo. Najgore je što sam od tada počela ubrzano da dodajem na težini i nijedan lekar nije mogao da mi kaže uzrok. Zbog toga ne mogu da hodam ni 200 metara bez predaha, imam pritisak i insulinsku rezistenciju, reumu... Svakodnevno trpim bolove. Mile me je masirao, pa sam ih lakše podnosila ... - plačući priča Daniela i dodaje da svakodnevno pije devet lekova i da joj za one koji nisu na listi mesečno treba više od 5.000 dinara.

Miletovi kamarati kažu da tako dobar čovek u Resavicu nije došao u poslednje dve decenije. Zbog toga će od svojih znojem "natopljenih" plata odvojiti koliko budu mogli za njegovu porodicu, ali će to biti kratkog daha i nedovoljno. Naročito za stambeni kredit od oko 8.500 evra. Zbog toga mole ljude dobre volje da pomognu porodici njihovog kamarata, koji je, kažu, bio duša od čoveka.

- Najteže je što se o pogibiji rudara priča nekoliko dana. Nadležni završe svoj posao i niko ne odgovara zbog pogibije. Radnik kao što je bio Mile neće skoro da se rodi. Inače, radimo u veoma teškim uslovima, pomoću "štapa i kanapa", jer nam je oprema stara čitav vek! Naši životi vrede 400.000 dinara, jer smo na toliko osigurani. Da li je moguće da je ljudski život toliko bezvredan? - pita se nadzornik smene Svetislav Stojković.

Ranjavan u Hrvatskoj

Bojan Radovanović, koji je sa Miletom radio u Senjskom rudniku, pre nego što je premešten u četvrti blok, na njegovoj sahrani rekao je da ne postoje reči kojima bi opisao Miletovu dobrotu, požrtvovanost, iskrenost, poštenje...

- Mile, koji je rodom iz Hrvatske, ima devetoro braće i sestara i majku Danicu. Kao šumarski tehničar radio je na "Plitvičkim jezerima". Pošto je govorio nekoliko stranih jezika, ubrzo je postao turistički vodič. Umeo je i da svira gitaru. Nažalost, od kada je ranjen u levu ruku na ratištu u Hrvatskoj, više nije mogao da svira. Ali, bar je ostao živ. Prebegao je, a onda se zaposlio u rudniku "Rembas" da bi mogao da zarađuje. Nažalost, to ga je koštalo života - tužno će Radovanović.

Pomoć se može uputiti na račun otvoren u Komercijalnoj banci na ime: Daniela Škorić 205-9001021960860-08

2024 © - Vesti online