Četvrtak 14.03.2019.
00:56
J. Arsenović - Vesti

Dijalog dalji nego ikad

EPA/Koca Sulejmanovic
Aleksandar Vučić

Potencirajući da su nemački sagovornici insistirali na dve važne stvari, Vučić je saopštio samo jednu - a to je da Nemačka očekuje uzdržanost Beograda.

- Obećao sam da ćemo to biti, koliko god je to moguće - rekao je Vučić.

To bi trebalo da znači da Beograd neće povlačiti recipročne mere, bilo da se radi o uvođenju taksi na robu s Kosova ili usvajanju platforme na poziciji koja je zakucana i koja praktično predstavlja blokadu za nastavak pregovora, što je nedavno učinio kosovski parlament.

- Suštinski dijalog je dalje nego ikad i plašim se da nećemo uskoro videti njegov nastavak. Na Zapadu imate one koji su za kompromis i one koji su za brzo rešenje. Mene muči što mi u Srbiji ne možemo da se dogovorimo koje su to naše crvene linije - pesmističan je srpski predsednik.

Vučić je, ipak, insistirao na tome da je razgovor jedino rešenje.

- Nisam čarobnjak, ne postoje čarobnjaci. Neki pametnjakovići kažu da je opcija zamrznut konflikt. A šta ćemo ako krenu da zauzimaju Trepču ili Gazivode? Onda nemaju odgovore - uzvratio je Vučić na pitanje novinara zašto je Srbija i dalje u pregovorima i da li je zamrznut konflikt moguća opcija.

Podsetimo, najvažniji spoljnopolitički savetnik nemačke kancelarke Jan Heker i njen savetnik za Balkan Matijas Litenberg su doputovali iz Prištine u Beograd u kratkotrajnu misiju s namerom da spasu dijalog srpske i kosovske strane koji je već mesecima u blokadi.

Vučić ne vidi smisao da Srbija usvoji svoju pregovaračku platformu u Skupštini.

- Dijalog ne ide, nemamo o čemu da informišemo poslanike. Kad se dođe do nečeg konkretno, objavićemo - dodao je Vučić.

Očekuje dodatni pritisak

Vučić kaže da nikada nije čuo da SAD podržavaju podelu Kosova kao opciju, a da je znao da će "platiti glavom politički" kada je izašao sa predlogom o razgraničenju. Očekuje da Zapad izvrši dodatni pritisak na Prištinu da se ukinu takse, zbog kojih Srbija gubi 500 miliona evra godišnje, ali ne očekuje da će se to uskoro desiti.

Predsednik nije hteo da imenuje koji su to jaki pomagači Prištine, koji podržavaju odluke Haradinajeve vlade. Prozvao je Slobodana Petrovića, predsednika Srpske liberalne stranke i poslanika u kosovskom parlamentu, da je omogućio izglasavanje platforme u Skupštini Kosova, nazivajući ga pripadnikom opozicionog pokreta Jedan od pet miliona.

2024 © - Vesti online