Četvrtak 14.03.2019.
00:10
Z. Vicelarević - Vesti

Požurite po novi pasoš!

A. Čukić
 

U MUP-u Srbije kažu da su na iskustvima od pre 10 godina mnogo naučili, i da će biti sprečeni haos i čekanje. Glavni talas očekuju ove i naredne godine, do kada će većina isteklih pasoša biti zamenjena.

- Posebna pažnja će se i dalje posvećivati dijaspori koja će i dalje imati pravo da im se pasoši u Srbiji urade po hitnom postupku. Takođe, zahtevi koji stižu iz Diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) biće u najkraćem roku realizovani, kako naši sugrađani iz dijaspore ne bi predugo čekali na svoja dokumenta - ubeđeni su u MUP-u Srbije.

Najveći broj zahteva dijaspore za novim pasošima je u Nemačkoj, gde je najviše naših sunarodnika. Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu kaže za "Vesti" da drastično povećanje broja zahteva za zamenu pasoša u konzulatu u Frankfurtu beleže još od kraja prošle godine.

Sredom i popodne

- Izdavanje novih pasoša, sa desetogodišnjim rokom važnosti, počelo je u Srbiji 2008. godine. U Nemačkoj se 2009. godine počelo s izdavanjem biometrijskih pasoša i to prvo u konzulatu u Diseldorfu, a zatim i u ostalim. Od početka ove godine broj zahteva je porastao - kaže Radovanović.

Kako saznajemo, u generalnom konzulatu u Frankfurtu u proseku dnevno se podnosi između 40 i 70 zahteva za pasošima.

- Najviše je zahteva sredom kada konzulat radi i posle podne. To je gotovo duplo više u poređenju s prošlom godinom, kada smo imali najviše 25 zahteva dnevno. Ne radi se samo o osobama koje ovde žive 10 i više godina, već i o našim građanima koji su u međuvremenu rešili status u Nemačkoj. Kako kažu kolege iz drugih DKP-a u Nemačkoj, i kod njih je povećan broj zahteva za zamenom pasoša - kaže Radovanović.

Dostupni svi konzulati

Generalni konzulat u Frankfurtu pokriva pokrajine Hesen, Rajnland-Pfalc i Zarland. Navode da uslov za obnovu pasoša nije geografski uslovljen i da ne vraćaju naše državljane ako dođu, na primer, iz 50 kilometara udaljenog Ašafenburga u Bavarskoj i ne upućuju ih na put od 350 kilometara u Minhen. Isto važi i za naše građane koji zbog posla ili nekog drugog razloga borave u Frankfurtu, a imaju regulisan boravak u Berlinu, Hamburgu ili nekom drugom delu Nemačke. Važno je samo da imaju prebivalište u Nemačkoj.

Prijem radnim danima

Generalni konzulat Srbije u Frankfurtu je otvoren za rad sa strankama radnim danima od 8.30 do 13.00, a sredom i od 15.00 do 18.00. Za sada se ne određuju termini, već stranke koje dođu podnose zahtev istog dana. Zakonski rok za izdavanje pasoša je do 60 dana od predaje zahteva. Kako smo saznali od građana koji su već dobili nove pasoše, u proseku se čeka oko mesec dana.

- U slučajevima promene ličnih podataka, recimo prezimena, ili kada je iz bilo kog razloga izmenjen matični broj, savetujemo građanima da prilože izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu s novim, važećim podacima. Važno je napomenuti da u Srbiji građani pasoše mogu zameniti tri, a preko DKP-a šest meseci pre isteka aktuelne putne isprave - dodaje Radovanović.

Koji su dokumenti potrebni

Za zamenu isteklih putnih isprava u Nemačkoj potrebno je priložiti osnovne dokumente.

- Aktuelni biometrijski pasoš.
- Dokaz o regulisanom boravku u Nemačkoj, što može biti kartica boravka, nalepnica u pasošu ili odgovarajuća potvrda službe za strance kojom se garantuje odobrenje boravka.
 - Taksa za izdavanje biometrijskog pasoša plaća se u gotovom novcu i iznosi 65 evra.

Na dan 100 zahteva

I u srpskom konzulatu u Cirihu, navode da imaju povećani broj zahteva za nove pasoše.
U Cirihu dolazi i do 100 ljudi dnevno da izvadi nove pasoše. Osoblje konzulata radi punom parom i primaju stranke od 8.30 do 13.00, svakog dana od ponedeljka do petka, osim u vreme praznika.

Mole se građani da obavezno sačuvaju potvrdu o podnetom zahtevu za izdavanjem pasoša koju dobiju u konzulatu. Na prijavi se nalazi broj pod kojim će na sajtu konzulata moći da pronađu da li je njihova putna isprava spremna za preuzimanje.

Napominje se da građani prilikom podnošenja zahteva za novim pasošem nisu dužni da prilože izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Republike Srbije, koje je skenirano prilikom prvog izdavanja biometrijskog pasoša.

- Adresa našeg kozulata u Cirihu je Alfred-Escher-Strasse 4, 8002 Zurich.

- Telefoni: + 41 44 20 20 273, + 41 44 20 20 274, Fax: + 41 44 20 20 278. Broj telefona za hitne pozive: + 41 43 344 56 30.
- e-mail adresa: info@konzulat.ch
- Sajt: www.zurich.mfa.gov.rs/lat/consularservices.php
                                                                                                               

Pravila za maloletnike

Prilikom preuzimanja neophodno je lično prisustvo osobe na čije ime glasi biometrijski pasoš. Tom prilikom, potrebno je doneti potvrdu o predatom zahtevu i stari pasoš. Maloletnici koji nisu dali otiske prstiju, ne moraju biti prisutni prilikom preuzimanja pasoša. Međutim, maloletnik koji je dao otisak, mora biti prisutan prilikom preuzimanja dokumenta, ali je obavezno i prisustvo roditelja koji je potpisao zahtev za izdavanje pasoša.

2024 © - Vesti online