Sreda 13.03.2019.
13:13
Sputnjik, Vestionline

Dačić ima orginalan predlog šta uraditi sa prištinskom platformom

Tanjug
Ivica Dačić

On je dodao da inače pregovora nema, a da Priština svoju platformu može da "okači u hodniku parlamenta kao zidne novine ili interno obaveštenje".

Dačić je, nakon razgovora sa šefom španske diplomatije Žozepom Borelom, povodom izjave visoke predstavnice EU, naglasio da je Srbija oduvek govorila da će na kraju morati bilo kakav dogovor koji bude eventualno postignut na drugom nivou, da verifikuje ovo izvršno telo svetske organizacije.

- To znači da bi uopšte došlo do verifikacije od strane Saveta bezbednosti UN članice moraju da budu informisane i upoznate. Sa naše strane može samo da raduje upućivanje predloga Savetu bezbednosti UN, zato što Srbija sve svoje prijatelje upoznaje sa tokom pregovora i razgovora - objasnio je on.

Ukazao je da, ako se ima u vidu doneta platforma, ona je samo pokazatelj da predstavnici Prištine ne žele kompromis, i da je sve ono što je urađeno proteklih sedma godina „badava“.

- Koja korist od toga da se iznese neki stav u toku dijaloga, platforma se donosi valjda na početku. Oni se setili sada kao da dijalog tek počinje. Mislili su da će Srbija da prihvati sve ono što oni traže, to je reakcija na to da ne ide sve kako planiraju - uveren je Dačić.

Takođe je odbacio i najavu kosovskog ministra Bedžeta Pacolija da će tokom ove godine Prištinu da prizna 19 zemalja rečima: "ajde da vidimo i to čudo".

Podsetio je da prošle godine nijedna zemlja nije priznala Kosovo.

Povodom podnošenja zahteva za članstvo u Interpolu Dačić je izrazio uverenje da će to učiniti i u Unesku.

- Šta treba da kažemo, da ćemo da vas pustimo?! Ne znam da li misle da ćemo o tome stvarno razgovarati - poručio je on.

U svetu, kako je rekao, kažu: "Ma pustite ih sa tom platformom, šta ima veze što su doneli".

Dačić je kritikovao međunarodnu zajednicu što prištinske vlasti tretira kao svoje nestašno čedo, čije nestašluke i incidente stalno pravda.

- Doneli su takse - pa dobro, doneli su odluku o formiranju vojske - pa neće to još za deset godina. Doneli su platformu - to će olakšati ukidanje takse - pravdanja su prema Dačiću prištinskih poteza od strane međunarodne zajednice.

Poručio je da oni na taj način mogu da se igraju sa nekim drugim, ne sa Srbijom.

Na pitanje šta Srbija misli da preduzme zbog platforme, Dačić je uzvratio pitanjem šta da se preduzme imajući u vidu da to što su uradili nema nikakvog značaja.

Dačić je ukazao da Srbija ima svoju platformu, prema kojoj Kosovo ima autonomiju u okviru Srbije, i da je ona davno doneta, još za vreme Tomislava Nikolića.

- To je platforma kada hoćete da utvrđujete svoje početne pozicije, i koja su kompromisna rešenja. Oni neće kompromis, hoće da uzmu sve i još i više od toga - dodao je on.

Zahvalio se Španiji za podršku i ocenio da su Španci mnogo češće veći Srbi nego mnogi naši

2024 © - Vesti online