Četvrtak 14.03.2019.
00:30
J. Milutinović - Vestionline

Muzeji u Srbiji koji privlače goste: Od džempera do meda

pixabay.com
 

Zlatne ruke Sirogojna

Žene u Srbiji oduvek su prele, tkale, izrađivale same odeću, vunene čarape, rukavice, šalove i džempere. Muzej pletilja, posvećen njihovim zlatnim rukama, nalazi u okviru etno-sela Sirogojno kod Čajetine. Začet je još 1962. godine kada je učiteljica Mila Karimanović organizovala prvu izložbu pletilja iz sela, nakon koje su usledili seminari i radionice. Stalnu postavku čine džemperi i drugi ručni radovi s kraja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Izložena su i pisma i fotografije slavnih ličnosti sa komadima iz kolekcije zlatiborskih pletilja. Na slikama se nalaze nekadašnje prve dame Jugoslavije i Amerike Jovanka Broz i Barbara Buš.

Inspiracija zvana šibica

U Evropi postoje samo dva muzeja šibica, a jedan od njih se nalazi baš u Srbiji. U porodičnoj kući Jovane Popović Benišek u Sremskim Karlovcima čuva se više 4.000 eksponata šibica različitih veličina i oblika. Izložene su kutijice sa najinteresantnijim motivima, reklamama, predstavama značajnih događaja iz istorije. Sve je počelo još pedesetih godina prošlog veka i to u Pragu kada je glumica Jasna Novak došla na ideju da sakuplja kutije šibica.

Košnica kao Ravanica

Muzej pčelarstva porodice Živanović nalazi se u Sremskim Karlovcima. Osnivač, profesor Jovan Živanović smatra se ocem modernog pčelarstva kod nas, a postavka je nastala zahvaljujući želji njegovog unuka da sačuva od zaborava istorijat ovog medenog zanata. Stalnu postavku čine košnice, topionici za vosak, dimilice i razni alati. Sve oči posetilaca uprte su košnicu koja je replika manastira Ravanica iz 1880, a godinama je bila deo pčelinjaka profesora Živanovića i njegove porodice.

U slavu hleba

Muzej hleba Jeremija u Pećincima u Sremu otvoren je 1995. godine. Osnovao ga je slikar Slobodan Jeremić. Umetnik je putujući po Srbiji za četvrt veka posetio više od 750 sela i sakupio predmete vezane za pravljenje i pečenje hleba. Posvećen je Svetom Nikoli. Muzej ima oko 2.000 eksponata razvrstanih su u tri postavke - etnografsku, slikarsku i arheološku. Izloženo je 96 obrednih hlebova, božićni, uskršnji, slavski, svadbeni i podušni.

Afrika u Beogradu

Kuća Afrike u Beogradu osnovana je 1977.  uz pomoć dr Zdravka Pečara i Vede Zagorac, poznavalaca kulture i umetnosti crnog kontinenta. Oni su deo svoje kolekcije poklonili Beogradu, dok je deo ostao u privatnom vlasništvu, ali je i on izložen u Muzeju. Stalnu postavku čine autentični predmeti iz Malija, Senegala, Burkine Faso, Gane... Najviše su zastupljene maske i skulpture koje predstavljaju klasičan izraz stvaralaštva afričkih naroda. Mogu se videti i religijski i ceremonijalni predmeti, muzički instrumenti. Zbirka trenutno sadrži nekoliko hiljada autentičnih predmeta tradicionalne afričke umetnosti.

2024 © - Vesti online