Sreda 13.03.2019.
08:45
Vestionline

"Sprečiti Hrvatsku da odlaže radioaktivni otpad u Dvoru"

commons.wikimedia.org
Novi Grad (nekada Bosanski Novi) u Republici Srpskoj

Drljača je dodao da očekuje da BiH zaštiti svoje građane jer se ovako čini da su oni prepušteni sami sebi i primorani da se bore sa problemom koji prevazilazi okvire lokalne zajednice. Navodeći da hrvatska strana ne želi dogovor o ovom pitanju, Drljača nije isključio mogućnost sudskog epiloga.

Drljača je najavio da će o ovoj temi u četvrtak, 14. marta, raspravljati opštinski Forum za bezbednost.

- Forum za bezbednost je savetodavno telo i očekujem da će biti usvojeni određeni zaključci koji će biti osnov za pripremu posebne sednice Skupštine opštine Novi Grad, 4. aprila - rekao je Drljača.

Prema njegovim rečima, na ovu sednicu, sa samo jednom tačkom dnevnog reda, biće pozvani načelnici lokalnih zajednica u dolini reke Une.

- Pozvaćemo i načelnike iz hrvatskih opština da prisustvuju, ukoliko žele, kao i predstavnike Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, i stručnjake iz ove oblasti. Cilj je da nakon svih diskusija sačinimo zaključke koji će biti prosleđeni Predsedništvu BiH i Savetu ministara - naglasio je Drljača.

Odbornici Skupštine opštine Novi Grad na posebnoj sednici 15. aprila 2015. godine jednoglasno su podržali rezoluciju o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u opštini Dvor u Republici Hrvatskoj na lokaciji Trgovska gora.

2024 © - Vesti online