Utorak 12.03.2019.
21:31
Vestionline

Gradi se pravoslavna crkva u Kopru, prva posle 70 godina

commons.wikimedia.org/VitVit
Crkva svetih Ćirila i Metodija u Ljubljani

- Posle osveštanja crkve u Ljubljani naša pravoslavna zajednica nije uradila ništa do kupovine zemljišta za izgradnju prvog hrama posle Drugog svjetskog rata. To je i u duhovnom smislu najveća radost svih pravoslavnih vernika u Sloveniji, a ne samo na primorju - naglasio je on.

Mandić je rekao da Koparska parohija deluje 40 godina i da je do sada bila u iznajmljenoj rimokatoličkoj crkvi.

- Prošle godine je naš prijatelj Mladen Milanović iz Mrkonjić Grada prihvatio našu ideju i kupio zemljište za gradnju prvog pravoslavnog hrama posle Drugog svetskog rata. To će biti prvi pravoslavni hram na primorju, a drugi u celoj Sloveniji - rekao je Mandić.

On je podsetio da su u Sloveniji pravoslavni hramovi bili u Ljubljani, Mariboru i Celju i da su dva srušena po naređenju vođe nacističke Nemačke Adolfa Hitlera.

- Od tada nije bilo mogućnosti da krenemo u izgradnju hrama. Sa prošlom vlasti u Kopru smo postigli dogovor, oni su nam predložili nekoliko lokacija i jednu od njih smo kupili. Sada od nove vlasti čekamo da potvrde izgradnju sakralnog objekta i samim tim bismo išli napred u izgradnju. Sve što je bilo potrebno smo ispunili i sada čekamo odgovor vlasti - istakao je Mandić.

Zemljište i krst koji je poboden u zemlju na mestu gde će biti crkva osveštani su u nedelju, 10. marta, a tom činu prisustvovali su gradonačelnik Kopra i Milanović kao ktitor, odnosno donator zemljišta za izgradnju hrama.

Prema Mandićevim rečima, u izgradnji hrama najviše računaju na podršku vernika i njihove dobrovoljne priloge, ali i institucija.

- Milanović je kao naš veliki prijatelj za sada jedini ktitor, ali ponudili su se i očekujemo pomoć od naših matica Srbije i Republike Srpske, kao i od Slovenije. Tu su i naši prijatelji iz drugih država koji žele da pomognu, ali još je rano o tome govoriti  jer ne znamo da li će vlasti potvrditi odobrenje za gradnju - istakao je Mandić.

Procenjuje se da se u Sloveniji nalazi do 200.000 pravoslavnih vernika, ali tačan broj nije poznat. Na primorju živi oko 1.200 porodica, koje gravitiraju Koparskoj parohiji.

2024 © - Vesti online