Utorak 12.03.2019.
19:23
Vestionline

Ana Brnabić: Zoran Đinđić bi sprovodio reforme, ali nikad ne bi bio u koaliciji sa Dverima

Tanjug
Ana Brnabić

- Moram da kažem da mi je drago što ovaj projekat "Škole za 21. vek", na simboličan način, upravo puštamo, odnosno krećemo u implementaciju  na ovaj dan, zato što mislim da bi i premijer dr Zoran Đinđić, da je živ, investirao u budućnost, pre svega u obrazovanje - rekla je Ana Brnabić.

Ona je istakla da je činjenica da su na taj dan zaustavljene neke hrabre reforme. Kao i da je dugi niz godina nakon ubistva premijera Đinđića nastupilo vreme u kojem su političari, ljudi koji su preuzeli odgovornost za vođenje države, pokazali neverovatan stepen kukavičluka, bežanja od bavljenja teškim i nepopularnim temama, ogromnim populizmom i da se sve to za nju promenilo 2014 godine. 

- Od 2014, odnosno od kad je predsednik Vlade postao Aleksandar Vučić, mi smo ponovo krenuli da se bavimo teškim temama, da donosimo hrabre odluke; da ne razmišljamo o tome da li je nešto popularno ili ne, nego koje su reforme neophodne kako bi Srbija nastavila da se razvija - navela je ona.

- Tada smo krenuli u evropske integracije. Kad su otvorena poglavlja, započeti pregovori, tada smo krenuli da razgovaramo i o dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom; dakle, to je jedna tema koja je u potpunosti bila tabu od ubistva Zorana Đinđića pa do neke 2014 godine. Nakon toga došao je Aleksandar Vučić koji je u pokušaju da promeni ili da napravi dijalog između Srba i Albanaca, bio prvi premijer koji je pozvao albanskog kolegu da poseti Srbiju, što je Edi Rama i učinio postavši prvi premijer Albanije koji je posetio Srbiju posle 68 godina.

Osim činjenice da smo od ubistva premijera Đinđića imali jedan veliki period stagnacije u političkim i ekonomskim reformama što je Srbija jako skupo platila, premijerka je dodala:

- Danas, posle toliko godina, imamo drugačiju Srbiju. Otvorili smo temu normalizacije odnosa sa Prištinom, koja nije popularna, otvaramo teške i bolne teme reformi koje su neophodne. One su bile neophodne i pre 10 godina ali niko nije imao hrabrosti da ih pokrene. S tim u vezi mislim da bi te reforme danas implementirao i Đinđić.

- Opet, nije na meni da govorim o tome šta bi Zoran Đinđić uradio, ali sa sigurnošću tvrdim da ne bi bio u koaliciji sa Dverima - zaključila je srpska premijerka.

2024 © - Vesti online