Utorak 12.03.2019.
19:30
Tanjug, Vestionline

Haradinaj: Policija na severu nije uperena protiv Srba

EPA//Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Policija je tu da bi se građani Kosova osećali slobodno u, kako je rekao, svojoj zemlji. 

Haradinaj je na konferenciji za novinare, nakon sednice vlade rekao da je tokom proteklih susreta sa zvaničnicima SAD i Nemačke iznesen jasan sav da je nastavak dijaloga sa Beogradom neophodan, a da su problem nametnute takse uvećane za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

- Dijalog treba nastaviti, takse su prepreka i teba ih ukinuti - rekao je Haradinaj i dodao da je to rezime sastanaka koje je imao sa dvojicom ključnih savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel juče u Prištini, kao i ranije sa američkim zvaničnikom Dejvidom Hejlom.

On je rekao da nema razlike po tom pitanju ni u stavu Velike Britanije.

Svestan je, kazao je, da blokada dijaloga ima posledice za Prištinu, ali tvrdi da međunarodna zajednica vrši pritisak, tetirajući Kosovo kao žrtvu.

- Nisam tražio garanciju za sprazum. Verujem Americi. Tražimo sporazum sa svim njegovim elementima, pa i kada je reč o ekonomskim i pitanjima slobodne trgovine. Mi ne blokiramo đalog, zapamtite... Srbi su ti koji su rekli da bez ukidanje taksi dijaloga neće biti - naveo je.

Iznenađen je, kazao je, reakcijom Beograda na platformu koju je usvojii kosovski parlament.

Po pitanju ukidanja taksi, dodao je, njegov stav se razlikuje u odnosu na stavove Hašima Tačija i Kadri Veseijijaa, ali su oni, kaže, jedinstveni kada je reč o platformi za dijalog.

- Ne može se reći da Kosovo ne govori jednim glasom. Imamo delegaciju koja je izglasana po zakonu i to je jedinstvo Kosova. Mi smo spremni za dijalog i spremni smo da čekamo - rekao je Haradinaj.

2024 © - Vesti online