Utorak 12.03.2019.
14:17
Vestionline

U susret novoj zakonodavnoj regulativi o poslovanju turističkih agencija

Privredna komora Vojvodine
 

Obaveza Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije je da u narednom periodu donese novi Pravilnik o vrsti i uslovima garancija putovanja, načinu aktiviranja i drugim uslovima koje mora da ispuni organizator putovanja u zavisnosti od vrste organizovanog putovanja.

- Tokom prošle godine, kod pojedinih turističkih agencija došlo je do zloupotreba u poslovanju i aktiviranja garancija za obeštećenje putnika, što je  navelo osiguravajuće kuće da ove godine podignu visinu premije za garancije za organizatore putovanja kojima je isticala licenca, a to je većina agencija, tako da je najniža premija za licence izdate u januaru mesecu ove godine iznosila 3.500 evra, a prethodne godine 700 evra. To je dovelo do toga da veliki broj organizatora koji ostvaruju mali obim poslovanja nisu obnovili licence - rekla je Dragica Samardžić, viši samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga PKV.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je za medije pre početka događaja da je novi Zakon o turizmu trenutno u skupštinskoj proceduri i da tek predstoje razgovori u vezi sa novim Pravilnikom o vrsti i uslovima garancije putovanja.

Privredna komora Vojvodine
 

- Kroz Pravilnik o garancijama putovanja, moramo naći model plaćanja u krajnjem slučaju osiguranja na način da i male i velike agencije imaju iste ili identične uslove shodno njihovim prometima koje prave - rekao je Seničić i dodao da se očekuje da će Pravilnik biti završen do kraja maja.

Predlozi izneti na sastanku najviše su se odnosili na garancije za najmanje organizatore poslovanja kojima je ugroženo poslovanje, uz maksimalno uvažavanje želje države da se uredi tržište turističkih agencija.

Jedan od predloga bio je da turističke agencije plaćaju  garancije  srazmerno prometu i broju putnika na godišnjem nivou, a drugi da se izvrši kategorizacija turističkih agencija prema načinu i vrsti turističkih proizvoda na: receptivne turističke agencije, agencije koje se bave autobuskim prevozom u zemlji i inostranstvu, turističke agencije koje obavljaju sve vrste agencijskih poslova i turističke agencije koje se bave prodajom individualnih aranžmana i avio karti.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA) biće član radne grupe koju će formirati Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije za izradu Pravilnika o vrsti i uslovima garancije putovanja, te će predlozi izneti na sastanku, biti smernice za rad te radne grupe.

2024 © - Vesti online