Utorak 12.03.2019.
13:35
Vestionline, Tanjug

I Kurc podržao "evropsku renesansu"

A. Čukić
Sebastijan Kurc

Ideja "evropske renesanse" odnosi se na oblasti zaštite granice i jačanja konkurentnosti.

Kurc je istakao da je on za Evropu supsidijarnosti. 

On je, u izjavi agenciji APA, naglasio da je za Evropu koja bi bila snažna u velikim pitanjima, a kod ostalih odlučivanje prepustila regionima ili zemljama članice. 

- Nama je potrebno ukupno gledano manje pravila, ali kojih bi se pridržavali - naglasio je on dodajući da je zajedničko delovanje potrebno po pitanju zaštite granica EU i jačanja konkurentnosti, ali da nema potrebe za zajedničkom socijalnom politikom. 

Takođe, podržava i Makronov predlog za novo partnerstvo sa Afrikom, veći fokus na inovacije, povlašćen tretman preduzeća iz EU i ambicioznu borbu protiv klimatskih promena. 

Isto tako, zalaže se za fer oporezivanje internet giganata u Evropi, kao i za borbu protiv mržnje, posebno antisemitizma, i to i na internetu. 

Druge predloge, kao što su jedinstvena minimalna plata u EU, socijalna unija ili objedinjavanje dugova, on odbija. 

- Kao neutralna zemlja, koja nije članica NATO kritički gledamo i na planove povećanja izdataka za odbranu na dva odsto BDP-a, ali i obavezu pružanja vojne pomoći - rekao je Kurc ističući da pozitivno gleda na zajedničku fotelju EU u Savetu bezbednosti UN. 

Pozdravio je pokrenutu debatu o budućnosti EU, koju je inicirao Makron. 

- Kao neko ko je za EU u našem je interesu da radimo na delotvornoj i snažnoj EU, kao i da zaštitimo naš evropski način življenja - objasnio je on dodajući da pod tim podrazumeva vladavinu prava, demokratiju i slobode, koje treba braniti.

2024 © - Vesti online