Utorak 10.08.2010.
08:00
Tanjug

Otkrivena tajna uspešnog širenja virusa H1N1

Virus H1N1
 

Virus H1N1 je prvi put utvrđen kod ljudi aprila prošle godine, ali su kasnija genetska istraživanja ukazivala da je među svinjama cirkulisao bar jednu deceniju ili još duže, prenosi Rojters.

Virusu gripa su obično potrebne dve amino kiseline - lizin i asparagines - na specifičnim mestima njegove strukture, da bi mogao da pređe sa životinja na ljude i da bi se efikasno razmnožavao u ljudskim ćelijama.

H1N1 je, međutim, bio zagonetka za istraživače jer nisu mogli da nađu pomenute aminokiseline na očekivanim lokacijama, ističe jedan od učesnika u istraživanju Jošihiro Kavaoka sa Tokijskog univerziteta.

Tek kasnije je lizin otkriven na sasvim drugoj poziciji, što nije ometalo virus H1N1 da se efikasno adaptira na ljudske ćelije.

Na ovaj način dobijen je još jedan marker koji će pomoći da se predvidi mogućnost budućih pandemija gripa, napominje Kavaoka.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je početkom juna objavila da pandemija svinjskog gripa još nije prošla iako je minula njena najintenzivnija aktivnost u mnogim delovima sveta.

2024 © - Vesti online