Utorak 12.03.2019.
00:40
J. Arsenović - Vesti

Ugljaninova mina pod proteste

Tanjug
Providne namere: Šetnju u Novom Pazaru organizovala SDA

Tako je bilo i ove subote, ali je šetnja u Novom Pazaru, u organizaciji Stranke demokratske akcije, unela zabunu i poslužila režimskim medijima da iskonsturišu optužbu kako se opozicija okupljena u Savezu za Srbiju udružuje sa sandžakim secesionistima.

Beogradski "Kurir" preneo je da se protestima Đilasove koalicije Jedan od pet miliona pridružio lider Bošnjačkog nacionalnog veća i SDA Sulejman Ugljanin, koji je upravo tog dana izjavio da je Bošnjacima potrebno da ojačaju prijateljske veze s bliskim narodima "kao što su Albanci i Kosovari".

Ugljanin je u subotu kao velikog prijatelja Bošnjaka ugostio Redžepa Hotija, koji je nedavno izjavio da "podela Kosova nije na dnevnom redu, a kada bi bila, onda bi Kosovo trebalo da uzme Sandžak i deo juga Srbije".

Organizatori Jedan od pet miliona bili su primorani da demantuju bilo kakve veze sa subotnjom šetnjom u Novom Pazaru. Srđan Marković, iz organizacionog odbora, rekao je da je za protest u Novom Pazaru saznao iz medija i da ih SDA nije, kako je ranije tvrdio Ugljanin, kontaktirala.

- Što se nas tiče, grupe studenata koji organizuju proteste u Beogradu, mogu reći da nismo komunicirali ni sa kim iz SDA Sandžaka. Pročitao sam i da taj protest u Novom Pazaru nosi drugačije ime, a ne Jedan od pet miliona. Naravno, svako ima pravo da protestuje, ali treba napraviti jasnu razliku između građanskih i stranačkih protesta - naveo je Marković.

SDA je zapravo organizovala protestnu šetnju Za sigurnu budućnost - Sandžak se budi. Na njoj su se mogli videti i transparenti Jedan od pet miliona, kao i onaj sa natpisom: Sandžak autonomija. Na društvenim mrežama, odmah su počeli da traže od lidera Saveza za Srbiju da se ograde od skupa u Novom Pazaru, iako političari iz ovog opozicionog saveza već nedeljama bezuspešno pokušavaju da budu prihvaćeni i ravnopravni sagovornici na subotnjim demonstracijama. Ponudili su i svoj program - obećanje Sporazum sa narodom, ali ih organizatori i dalje drže na ledu, upravo iz straha da će okupljanja nezadovoljnih građana prisvojiti za svoje stranačke interese.

I dok se veštački konstruiše vest o tome kako opozicioni lideri šuruju sa "Suljom secesionistom", na terenu je činjenično stanje sasvim drugačije. SDA Sandžaka ima odličnu saradnju sa SNS-om Aleksandra Vučića i zajedno čine koalicionu vlast u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju i Priboju.

Tanjug
Branislav Lečić kod Terazijske česme

Sat vremena blokade RTS

I ove subote u Beogradu i više desetina gradova okupili su se građani u okviru protesta Jedan od pet miliona. U srpskoj prestonici okupljenima se obratio publicista Vladimir Dimitrijević, dok je kod Terazijske česme govor održao glumac Branislav Lečić, koji je to činio i pre dvadesetak godina na demonstracijama protiv režima Slobodana Miloševiča.

Građani su se zaustavili ispred zgrade RTS, čiji su ulaz blokirali na nešto više od sat vremena. Za to vreme održali su Dnevnik slobodne Srbije, emitujući vesti da je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović pušten na slobodu protivno zahtevu tužilaštva, a da predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka još nije podneo ostavku.

Đilas: Aco, Srbine, podnesi ostavku

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas poručio je u otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da bi svako "ko ima stida podneo ostavku ili se makar povukao iz pregovora o Kosovu u kojima je poziciju Srbije uništio".

"Gde god da si se ti, Aco, Srbine, kako te nazivaju tvoje ulizice, bavio nacionalnim pitanjem, tamo Srba više nema. Poslednji je trenutak da te narod i građani Srbije zaustave jer svojom politikom proteruješ Srbe ne samo sa Kosova, već i iz cele Srbije. Svaka godine tvoje vladavine znači da nas je sto hiljada manje, da smo još više ekonomski zaostali u odnosu na evropske zemlje, da imamo manje slobode i manje života", piše, između ostalog, u ovom pismu.

2024 © - Vesti online