Utorak 12.03.2019.
06:30
Novosti

Pasoš ima pet i po miliona Srba: Gde troše najviše novca?

pixabay.com
Grčka je i dalje omiljena destinacija srpskih turista

Građani Srbije su prošle godine skoro 15 miliona puta putovali u inostranstvo i time su u broju prelazaka granice oborili sve dosadašnje rekorde.

Prema podacima MUP, tokom 2018. godine registrovano je 14.911.938 izlazaka naših državljana iz Republike Srbije, pa iako je tu bilo i jednodnevnih izleta do Segedina i Temišvara, poseta Višegradu i Bijeljini (šoping i kupovina goriva u Republici Srpskoj) ovo je bila izuzetna odnosno rekordna godina kada je reč o turizmu.

Najbolji dokaz da građani Srbije sve više putuju je činjenica da važeći biometrijski pasoš poseduje 5.412.943 državljana Republike Srbije. To je skoro duplo više u odnosu na 2009.

- To, praktično, znači da svaki punoletni građanin ima biometrijski pasoš - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije agencija JUTA. - Da građani Srbije dosta putuju, vidi se i po broju prodatih aranžmana. Naime, samo sa 160 organizatora putovanja, koji imaju JUTA garanciju, prošle godine putovalo je 890.000 turista. Pre samo neku godinu sve agencije zajedno imale su pola miliona prodatih aranžmana.

Pretpostavlja se da je na turistička putovanja, posredstvom agencija, otputovalo najmanje 1,2 miliona turista, a ova procena dobija se prema broju prodatih putnih zdravstvenih polisa. Mnogi, međutim, putuju bez zdravstvenog osiguranja, ali i u svojoj režiji.

- Zvanični podaci iz Grčke kažu da je u njihovoj zemlji letovalo oko 900.000 građana Srbije - ističe Seničić. - Pošto je aranžmane kupilo 750.000 građana, znači da ih je još 150.000 otišlo u dogovoru sa grčkim gazdama ili putem rezervacionih sistema.

Grčkim vlastima su ovi podaci važni zbog plaćanja poreza, a našima da bi uvek znali gde se nalaze građani u slučaju vanrednih okolnosti. Crna Gora je zabeležila dolazak 380.000 srpskih građana, ali je više od polovine posetilo svoje nekretnine, rodbinu i prijatelje, a ostali su preko agencija.

- Pravi broj turista znaćemo tek 2020. godine kada “zaživi” zajednička baza podataka - objašnjava Seničić. - Činjenica je da sve veći broj turista odlučuje da putuje u svojoj režiji, a i broj agencija je sada duplo veći nego pre nekoliko godina. I pored povećanja broja prodatih aranžmana od oko pet odsto, zarada je manja, jer je i agencija više. Međutim, ljudi putuju sve češće, na letovanje i kratke predahe, pa ispada da je prošle godine svaki građanin Srbije, u proseku, dva puta prešao granicu.

Grčkoj najviše para

Prema podacima NBS, lane su srpski putnici iz zemlje izneli 1,39 milijarde evra (aranžmani, protok novca preko računa, plaćanje karticama u inostranstvu...). Najviše novca, tradicionalno, dali smo Grčkoj - 418 miliona evra, a Turskoj 135 miliona evra. Na ove sume treba dodati i gotovinu, koju su građane Srbije poneli i potrošili u ovim, ali i na svim drugim stranim destinacijama.

Kada je reč o mesecima, srpski putnici su u 2018. godini najviše para potrošili u julu - 188 miliona evra, a najmanje u januaru - 79 miliona vera.

2024 © - Vesti online