Ponedeljak 11.03.2019.
15:00
K. Marković - Vesti

Zvuci gusala ispunile hram

K. Marković
Djordjije Djoko Koprivica

Đorđije je čest posetilac dijaspore, a u Australiji dolazi gotovo jednom godišnje. Ovde ima zapaženu publiku koja ga poznaje ne samo kao guslara već i narodnog pevača koji je i neumorni sakupljač narodnog blaga. On je autor više knjiga koje neguju našu kulturnu baštinu.

Obraćajući se zemljacima u Melburnu Koprivica je podsetio da je s guslama posetio sve kontinente, a da ga uvek raduje poseta zemljacima u Australiji.

- Jednom godišnje obilazim Australiju, Ameriku i Kanadu. Naravno, nastupam i po Evropi i tamo kod nas. Negde imam više, nedge manje publike, ali moja dužnost je da obiđem sve moje Srbe koji vole gusle. U septembru planiram da dođem kao gost Mitropolije Australijsko-novozelandske tokom proslave 800-godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.  Verovatnoć u ovde doći  u društvu igumana Hilandara i akademika Matije Bećkovića - najavio je poznati guslar.

Tokom druženja u Kizborou publika je čula poznate guslarske pesme, od Kosovskog ciklusa pa do savremenih.

Đorđije Đoko Koprivica je u nedelju nastupao u Adelajdu, a za kraj turneje bilo je predviđeno druženje sa zemljacima u Pertu.

2024 © - Vesti online