Nedelja 10.03.2019.
19:17
Ž. Marković - Vesti

Na karnevalu tri generacije

Ž. Marković
Kristijan, Kristina, Elena, Barbara, Dorijan i Sergej

Među brojnim mališanima kao i prethodnih godina bila su i srpska deca koja idu u zabavište ili u osnovnu školu, a pratili su ih roditelji. Kada se cela povorka posle defilea skupila na određenom mestu, održan je kratak govor o Gidiju Hosestosu u čiju čast se organizuje karneval, a potom su deca i ostali članovi povorke dobili medenjake na poklon, kao simbol od čega je pre više od 150 godina umro Gidio, tadašnji žitelj Herisaua.

- Danas je dan karnevala. Sin Dario (7) i ćerka Ivana (4) su se maskirali i uživaju u ovom veselom događaju - kaže Marina Dimić poreklom iz Smedereva.

Voja Mokofić je prvi put sa unukom Milom izašao da gledaju karnevalskupovorku karnevala.
- Mila je još mala, ali interesantno joj je to što ima dosta maskirane dece i što sve vreme svira pleh muzika u povorci. Obukli smo je u karnevalsko odelo, tako da je i ona na neki način deo ovog karnevala - kaže ponosni deda Voja rodom iz Bukovča kod Negotina.

- Prijateljica Svetlana i ja smo izašle u centar grada da posmatramo karneval, a s nama je i moj sin Vasilije. Veoma lep karneval, svuda okolo su konfete, a i vreme nam je išlo naruku, sunčano je i prilično toplo, baš uživamo - kaže Jasmina Srećković iz Stamnice.

Sara Dobromirović (6) poreklom iz Kučeva, se baš potrudila da se maskira, a kada je povorka stigla na odredište potrčala je roditeljima sa kojima je došla na karneval.

Porasli momci

Deda Ljupko sa unucima

Ž. Marković
Deda Ljupko sa unucima

- Još kada su moji unuci Luka (12) i Vuk (9) bili veoma mali, vodio sam ih na karneval u centru Herisaua, da posmatraju povorku. A eto kako vreme brzo prolazi, porasli su i jedan i drugi u velike momčine i sada dolaze sami, ali volim i ja da gledam, pa sam ipak došao da im se pridružim - kaže Ljupko Obrenović rodom iz Zvornika.

Ceremonija uvek sredom

Ž. Marković
Voja Mokofić sa unukom Milom

U Herisauu se svake godine organizuje oproštajna ceremonija sugrađaninu Gidiju Hosestosu, koji je pre više od 150 godina ukrao kolač i umro kada mu se kolač zaglavio u grlu. Gidija kroz centar Herisaua guraju u kolicima na čelu kolone sve do groba uz pratnju njegove siromašne udovice Eulalije Fadehak i drugih rođaka. Karnevalska povorka se po tradiciji održava uvek sredom.
 

2024 © - Vesti online