Nedelja 10.03.2019.
11:17 >> 15:27h
Vestionline

Katar ponudio novac FIFA kako bi osigurao domaćinstvo SP 2022. godine

EPA/Nick Soland
FIFA

Ekskluzivna istraga “Sandej Tajms” otkrila je dokumente koji su pokazali da su visoki zvaničnici iz katarskog državnog emitera Al Džazira potpisali televizijski sporazum kojim se sklapa mega-novčana ponuda. TV kompanija je pristala da plati 100 miliona dolara za određeni FIFA račun da bi Katar bio uspešan u glasanju za Svetsko prvenstvo 2010. godine.

Ponuda je predstavljala sukob interesa za FIFA i bila je kršenje vlastitih pravila jer je TV kompanija Al Džazira bila u vlasništvu Katara emira, šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija.

Pravila FIFA kažu da nijedna zemlja koja nudi ponude ne može ponuditi finansijsku pomoć upravnom telu u vezi s glasanjem. Međutim, Sep Blater, tadašnji predsednik FIFA i njegov generalni sekretar potpisali su ugovor nedelju dana nakon što je Katar osvojio pravo da bude domaćin turnira 2022. godine. Odluka da se Svetsko prvenstvo odvede u sićušnu državu Katar, koja ima samo 2,6 miliona stanovnika i prva zemlja sa Bliskog istoka koja je domaćin turnira, naišla je na široko rasprostranjenu opoziciju.

Bilo je trenutnih zabrinutosti da li je Katar bio sposoban da organizuje ovakav događaj, jer je zemlji nedostajala fudbalska tradicija i infrastruktura za održavanje najvećeg sportskog takmičenja na svetu. “Sandej Tajms” je takođe otkrio da je drugi ugovor o TV pravima vredan 480 miliona dolara ponuđen FIFA od strane beIN Media, sportskog kluba Al Džazira, zbog bojazni da će im biti oduzeta domaćinstvo za Svetsko prvenstvo. To znači da je FIFA direktno ponuđena blizu 1 milijarde dolara od strane katarske države.

2024 © - Vesti online