Nedelja 10.03.2019.
11:20
Blic

Blic: Neistraženo bogatstvo dinastije Đukanović

EPA/Andres Cristaldo
Milo Đukanović

List navodi da je prvi čovek "Atlas grupe" Duško Knežević, u nizu optužbi koje je izrekao na račun Đukanovića, rekao da crnogorski predsednik raspolaže bogatstvom od milijardu evra, kao i da je pozadina svih sukoba između njih novac i uticaj na investitore, pa se, prema "Blicu", bogatstvo Đukanovića tako ponovo našlo u fokusu.

Ovaj dnevnik navodi da se devedesetih godina prošlog veka za Đukanovića vezivala priča o švercu cigareta kao početnom izvoru kapitala, ali da zvanično ne postoji presuda "jer je putinovskim rokadama premijer-predsednik uspevao da obezbedi sebi diplomatski imunitet".

Navodi se da je Đukanović i vlasnik firme "Kapital invest" koju je otvorio "tokom jedne od kratkih pauza na političkoj sceni" i da je preko nje od 2007. do 2013. držao akcije "Prve banke" čiji je vlasnik njegov brat Aco, podigavši kredit od milion i po evra za kupovinu tih akcija koji list naziva "spornim".

"Blic" navodi i da je Đukanović vlasnik i firme "Global Montenegro", a da je nedavno otkriveno da je 2006. osnovao ofšor kompaniju "Vagor investment limited" na Kipru.

Navodi se da je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) bogatstvo Mila Đukanovića procenio na "tek 14,7 miliona evra", a njegovog brata Aca na 167 miliona dolara.

"Blic" navodi i podatke o imovini Blaža, sina Mila Đukanovića, za kojeg se ocenjuje da su mu "praktično sve nekretnine... pod hipotekama banaka", kao i predsednikove rođene sestre Ane Kolarević za koju se kaže da je "zanimljivo da se njeno ime pominje u 'Rajskim papirima", i njenog sina Edina Kolarevića koji je izvršni direktor firme "DP hotel fasiliti".

2024 © - Vesti online