Subota 09.03.2019.
23:35
Vestionline, Tanjug

"Smanjena opasnost od vojne pretnje"

Arhiva
 

"Globalno bezbednosno okruženje je kompleksno i izloženo nepredvidivim promenama kao i intenzivnom uticaju globalizacijskih trendova. Karakterišu ga, dominantno, nekonvencionalne, asimetrične i hibridne pretnje", navodi se u dokumentu koji je vlada u Podgorici usvojila na sednici u četvrtak.

Ističe se da pod uticajem navedenih trendova, lokalna, regionalna i globalna bezbednost postaju međusobno povezane i međuzavisne više nego ikad.

Kako se navodi u Predogu strategije, bezbednost države može da bude direktno i indirektno ugrožena nestabilnostima i konfliktima koji se dešavaju van njenih, ili granica regiona, odnosno kontinenta na kojem se nalazi, što zahteva značajne promene u pristupu odbrani.

"Promene u geostrateškom odnosu snaga, kompleksna povezanost bezbednosnih i odbrambenih činilaca, globalni trendovi, kao i regionalni bezbednosni izazovi su samo neki od faktora koji utiču i koji će uticati na bezbednosno okruženje Crne Gore", piše u dokumentu.


Navodi se da, iako je verovatnoća za izbijanje konvencionalnih sukoba u regionu mala, oni se ne mogu u potpunosti isključiti.

"Kao posledica smanjenja vojnih efektiva u regionu, integracije Crne Gore u NATO, ukupnih integracionih procesa u regionu i razvijanja politike poverenja, saradnje i partnerstva, opasnost od vojne pretnje Crnoj Gori danas je značajno smanjena, ali se u budućnosti ne sme zanemariti", ocenjuje se u Predlogu strategije.

Ukazuje se da je region jugoistočne Evrope opterećen događajima iz prošlosti i nerešenim problemima, što može prouzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima.

"Na bezbednost Crne Gore mogu negativno uticati krize u regionu jugoistočne Evrope, ali se zbog posrednog uticaja ne mogu zanemariti ni nestabilnosti u drugim regionima", ocenjuje se u dokumentu.

2024 © - Vesti online