Subota 09.03.2019.
18:15
Blic.rs, Danas, Vestionline

Četrnaesti protest "1 od 5 miliona": Građani okružili RTS (FOTO, VIDEO)

twitter.com/stefanogiantin
Građani ispred zgrade RTS-a

Okupljenima su se obratili glumac Branislav Lečić, publicista Vladimir Dimitrijević i Vesna Lakićević, radnica Kolubare.

Među okupljenima su bili i Rada Trajković, Siniša Kovačević, Nikola Jovanović, Dušan Petrović...

Prvi je govorio Vladimir Dimitrijević, koji se podsetio da je "danas opet 9. mart":

- Jeza me prođe kada pomislim da danas tražim ono što sam tražio devedesetih kao student. I tada je jedan od zahteva Miloševiću bio objektivno izveštavanje RTS-a. Godinama smo doživljavali razočaranja od onih koji su nas predstavljali. Ovi protesti zato moraju opstati u zemlji u kojoj je sve postalo pravno nasilje.

Posle govora na platou, krenula je šetnja ka Terazijama, Ulicom kralja Milana do "Londona". Odatle se kolona uputila ulicama Kneza Miloša i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije. 

Zgrada RTS-a bila je blokirana na sat vremena kao "Blokada upozorenja" pod parolom "Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas".

Grupa trkača rekreativaca krenula je iz Svilajnca na put dug 115 km, pred početak protesta, i uoči protesta je za njih organizovana dodela medalja.

Kolona je stigla do "Terazijske česme", odakle je glumac Branislav Lečić, kao tokom Plišane revolucije održao govor.

- U Srbiji je probuđena građanska svest, a bez nje nema slobode - rekao je on, i dodao da "nam neće Rusija, SAD, ili Brisel doneti slobodu, već mi sami".

Lečić je rekao da već 28 godina govori po trgovima i poručuje da bez slobode nema života.

- Ovo ovde je narodni parlament, skupština. Svaka institucija mora da skrene pažnju na svoj narod, a narod je sad na ulicama. Svaki medij mora da upozna javnost sa tim. Tada sam na ovoj česmi upoznao Đinđića. Rekao sam da moraju proći 40 dana i 40 noći jer se toliko dugo budi satana. Nismo sačekali. Morali smo da trpimo još dugo da se desi 5. oktobar. A sada kažu da je taj 5.okotbar bio izdaja države. Ma nemoj? Taj 5. oktobar je kao i ovaj dan danas - poručio je on.

On je rekao da vlast deli narod, da uteruje strah...

- E, pa neće moći. Zato idemo zajedno u šetnju, budite solidarni sa svima, pa i onima koji su zavedeni i ne veruju u ono što radite, jer je sve to nas narod. Pozivam sve građane da se usprave, da napune svoje srce eneregijom i da nikada ne priznaju da su uplaseni jer ne smeju biti. Pobedimo - poručio je i nastavio:

- Nemojte da vas lažu da su ovo protesti za smenu vlasti, ovi protesti su afirmisanje našeg prava da ne damo da niko više ovako vodi vlast, da imamo pravo na fer i poštene izbore. Ovo je zato evolucija. Istrajte i nemojte da se delite ni po kojoj osnovi. Sad nema podele i biranja, sem da padne ovaj režim i ova vlast - rekao je on.

Kako je dodao, 12. marta biće obeleženo 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

- Zato moramo na ulicu da kažemo: "Zorane, tvoje ideje su jos uvek žive, borimo se mi za njih" - zaključio je Lečić i pozvao okupljene da blokiraju zgradu RTS.

Učesnicima protesta organizatori su podelili pozivnice za okupljanje u utorak, 12. marta, na 16. godišnjicu ubistva Zorana Đinđića.

Kolona je stigla do zgrade RTS-a, koju su okružili i obleplili plakatima.

Organizatori su, potom, pozvali okupljene da blokiraju oba ulaza u zgradu RTS i u Takovskoj i u Aberdarevoj ulici.

Ispred RTS-a izveli performans "Dnevnik slobodne Srbije", tokom kojeg su čitali vesti kako ih oni vide, a u najvećem broju njih, naravno, glavna tema su bili protesti.

Sa razglasa se puštala muzika Beogradskog sindikata, Đorđa Balaševića, a čuli su se i povici "Izlazite napolje", "Kukavice".

Protestima se pridružio i Policijski sindikata Srbije, a okupljenima se ispred RTS-a obratio predsednik sindikata Veljko Mijailović. On je najavio proteste ispred MUP-a za ponedeljak.

Govorila je i Vesna Lakićević, radnica Kolubare, rekao je da je premeštena na nože radno mesto od kada se priključila protestima.

- Nisam došla da vam držim slovo. Došla sam da pomognem da menjamo ono što ne valja, da menjamo sistem. Nisu u pitanju samo naša radna mesta nego naši životi. Ja sam prebačena na lošije radno mesto, a opet sam došla da kažem da se ne bojim. Ne bojite se ni vi lošijeg od sebe. Šetajte, jer ako sad stanemo nema nam spasa - poručila je ona.

Protestima u Beogradu večeras su se priključili i građani Bele Crkve.

Protesti su se večeras održali u Kragujevcu, Novom Pazaru, Brusu, Smedervskoj Palanci, Bačkoj Palanci, Batočini…, a sinoć su kolone građana šetale u više od 25 gradova.

2024 © - Vesti online