Subota 09.03.2019.
15:35
Vestionline

Dodik: Platforma - spisak želja i maksimalističkih zahteva

V. Sekulić
Milorad Dodik

- Kosovski Albanci su tim dokumentom, odnosno zahtevima u tom dokumentu, stavili tačku na bilo kakve pregovore i dogovore - ocenio je za Srnu Dodik, inače srpski član Predsedništva BiH. 

On je naglasio da neće biti rešenja po pitanju južne srpske pokrajne sve dok u tom rešenju ne bude i Srbija sa svojim istorijskim, nacionalnim, političkim i svim drugim interesima. 

Dodik je ocenio i da, ako je bio još neko u međunarodnoj zajednici ko nije shvatio ko je u stvari problem oko dogovora Beograda i Prištine, "sad nedvosmisleno zna". 

- To što su sad svi videli ko koči dogovor obavezuje ih na akciju, jer ponašanje Prištine je postalo regionalni, a ne samo problem Srbije. I to ne samo po pitanju platforme, već i po ranijim potezima, kao što je kršenje Cefte, na koju opet nije bilo odlučnije reakcije međunarodne zajednice - rekao je Dodik.

On je napomenuo da se u RS pažljivo prati šta se dešava u odnosima Prištine i Beograda, ali i Prištine i Tirane, jer, kako je istakao, kao prvo Kosovo je svesrpsko pitanje, a ne samo pitanje zvaničnog Beograda.

- A kao drugo, moraćemo da vidimo kako se međunarodna zajednica ophodi prema tom pitanju, koje se nikako ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i BiH. Zašto bi Kosovo bilo ''sui generis" kako zapadna međunarodna zajednica voli da kaže? Po čemu je to slučaj za sebe - upitao je Dodik.

On je upitao i "kako je moguće da na 500 kilometara od nas važe neka druga međunarodna pravila za iste ili slične društveno političke okolnosti?" 

- To su pitanja na koja će se morati odgovoriti. Ili je ćutanje međunarodne zajednice na kosovsku patformu signal i Republici Srpskoj da je dovoljno da jednostrano sastavi spisak lijepih želja i fakturiše ih u Sarajevo - rekao je Dodik. 

2024 © - Vesti online