Subota 09.03.2019.
12:57
Vestionline

Zabrana komemoracije u Blajburgu

Printscreen/index.hr
 

Biskupija u Klagenfurtu (Celovec) je Hrvatsku biskupsku konferenciju obavestila pisanim putem, a kao osnovni razlog navedeno je da se ta komemoracija politički instrumentalizuje, te da bi to moglo biti štetno po Crkvu.

"Misa na polju kraj Blajburga postala je deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije", navodi se, između ostalog, u obaveštenju o zabrani.

Ukazuje se da bi održavanje te komemoracije moglo da šteti ugledu Katoličke crkve u Klagenfurtu, kao i da bi joj se moglo zameriti zbog 

"instrumentalizacije jedne mise u političke svrhe i nedostatka distance prema fašističkom svetonazoru".

Zagebački Večernji list piše da u koruškoj vladi kažu da odluka biskupije Gurk-Klagenfurt o zabrani komemoracije u Blajburgu "otvara novo poglavlje u tretiranju komemoracije".

Ovom odlukom tamošnje Crkve uvedena su, kažu, neka nova pravila, a to znači da ako organizatori i ove godine žele da organizuju komemoraciju - moraju da zatraže policijsku dozvolu za okupljanje.

Iako je još prošle godine bilo jasno da se "obruč oko komemoracije na Blajburškom polju ubrzano steže", prvi zvanični, navodi se, mogao bi voditi prema definitivnom gašenju ove komemoracije.

S druge strane, Hrvatska biskupska konferencija je u neuobičajno oštrom saopštenju "u celosti odbacila" razloge zbog kojih je klagenfurtska biskupija zabranila ovogodišnju misu.

Iz zagrebačkog Kaptola poručeno je austrijskim kolegama da uskraćivanje mogućnosti molitve smatraju "nepoštovanjem žrtve i gubitkom osećaja za patnju nedužnih".

Ova žestoka reakcija HBK došla je nakon objavljivanja saopštenje biskupa Engelberta Gugenbergera, upravitelja biskupije u Klagenfurtu.

Zabrana je naljutila hrvatske biskupe, koji su "sa žaljenjem” primili tu odluku i izrazili "svoje duboko neslaganje s razlozima" koji se za nju navode i u celosti ih odbacili.

Iz HBK je saopšteno da "uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštovanje žrtve i gubitak osećaja za patnju nedužnih".

"Svih proteklih godina, a posebno prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve", navodi se u reakciji HBK, koja je, inače, jedan od organizatora komemoracije, piše Večernji.

Predsednik hrvatskog parlamenta, koji je pokrovitelj ove komemoracije, Gordan Jandroković, i hrvatski političar Vladimir Šeks u potpunosti su juče podržali saopštenje hrvatskih biskupa.

Jandroković I Šeks su, prenose mediji, izrazili bojazan da bi u slučaju zabrane mogla biti organizovana nedozvoljena komemoracijija.

Reagovala je i evropska parlamentarka, desničarka Ruža Tomašić, koja je biskupu u Klagenfurtu uputila pismo u kojem kaže da odluka o zabrani "svete mise na Blajburškom polju skandalozna je i šokantna, vredna svake osude".

Odluci Katoličke crkve u Koruškoj prethodila je detaljna analiza događaja na komemoraciji održanoj u Blajburgu prošle godine, kada je kao i svih prethodnih godina, uz ćevape i pivo glorifikovano ustaštvo, pa je jedan broj hrvatskih desničara bio priveden i osuđen zbog isticanja ustaških simbola, što je u Austriji zakonom zabranjeno.

2024 © - Vesti online