Subota 09.03.2019.
12:00
K. Marković - Vesti

Biću jednog dana ambasador Srbije

K. Marković
Uvek uz "Vesti": Antoni sa baka Nenom, Tomislavom i Batom Perazić na Srpskom festivalu u Sidneju

U izuzetno velikoj konkurenciji u kojoj su učestvovali najbolji djaci srednjih škola Rouse Hill, Kellyville, Hils Grammar Crestwood, Epping Boys High School, Hils Grammar, te više škole Hills District, cherry Brook tećnology High School, Carlingford High School, Bulkham Hills High Scool, naš Antoni Radić je zadovio nastavnike i stručnu komisiju koja je ocenjivala veliki broj radova i testova.

Takmičenje je održano 7. februara, a učenici su morali da pokažu dobro znanje iz matematike, društvenih nauka i zaštite čovekove okoline, tehnologije u industriji, multimedija, informatike, engleskog jezika i predmeta nauka.

Za sve navedene predmete, od svih učenika svojim znanjem se istakao Antoni Radić, pa je posle takmičenja kući pošao okićen velikim brojem priznanja - medalja.

Zlatni srpski dečak, kako su ga prozvali poznanici i vršnjaci, kaže za "Vesti" da se samo trudio da pokaže i koliko su srpska deca talentovana i posvećanje učenju. Veruje da će njegov uspeh dati podršku mnogim vršnjacima da budu najbolji u onome što rade - učenju, sportu, predstavljanju svoje zemlje...

Ljubav prema knjizi i učenju na Antonija prenela je njegova baka Nena Radić. Sreli smo baku i unuka na nedavno održanom Srpskom festivalu u Sidneju, gde su zajedno došli da uživaju u ovoj poznatoj manifestaciji. 

K. Marković
Najbolji srpski đak: Antoni Radić

- Antoni ima najbolje ocene iz svih predmeta, u dobio je "Dux Award" (nagrada za najbolje učenike) nakon završenog šestog, sedmog i osmog razreda. Uči i kineski jezik. Na takmičenju je dobio nagradu za rad o Srbiji predstavljajući našu istoriju tokom poslednjih 100 godina. Deca su imala zadatak da izaberu jedan veliki svetski dogadjaj, koji je uticao na dešavanja u svetu. Antoni je pisao rad o nelegalnom priznanju Kosova i bombardovanju Srbije. Konsutovao se se i sa Borisom Malagurskim tokom pisanja. Đacima je prikazao mapu gde je sve Srbija bombarovana i posledicama po ljude - rekla nam je ponosna baka Nena Radić. 

Na dobre ocene i nagrade Antoni kao da se navikao, pa ne vidi ništa posebno što je početkom februara osvojio toliki broj medalja na regionalnom takmičenju. Kaže da želi da bude još bolji i da sa se sa ponosom priča o Srbima i njihovom znanju. 

- Učenje je nešto što zaista volim, to je deo moje ličnosti, deo moje porodične tradicije. Srbin sam, volim svoj narod, kulturu, zaista volim da pričam na našem srpskom jeziku - rekao nam je Antoni.

Već sada ima planove za budućnost, kaže da bi voleo da jednog dana bude ambasador Australije u Srbiji i tako pomogne još boljoj saradnji dve prijateljske zemlje i saradnji dve nacije. 

- Da, želja mi je da budem ambasador. Do tada ima još puno da se uči, a nadam se da ću jednog dana uspeti u svom cilju - otkrio je za "Vesti" Antoni Radić.

Sam naučio da čita i piše ćirilicu

Svaki domaći zadatak Antoni završava na vreme i nije potrebno da ga neko podseća na obaveze. Baka Nena kaže daje možda u svemu tajna što Antoni uvek uči i rešava zadatke uz srpsku muziku, koju obožava.

- Od malena sam ga učila da voli knjige, istoriju, da voli naš narod i sve što je naše. Sam je naučio da čita i piše ćirilicu... Zadivio me je kada mi je rekao da ne želi da bude stranac kada ode u posetu svojoj Srbiji i Beogradu, da želi da zna svoj jezik, da čita i piše.

K. Marković
Imao je podršku: Antoni Radić sa bakom Nenom
2024 © - Vesti online