Subota 09.03.2019.
10:41
G. Anđelić - Vestionline

Juventusov najmlađi dvostruki strelac u Seriji A posle Patuljka koji je dvaput lobovao Ivkovića na "Marakani"

EPA/ALESSANDRO DI MARCO
Kinova radost posle prvenca u Juventusovom dresu u Torinu

Juventus je pobedom u prošlom kolu protiv prvog pratioca na tabeli Napolija (2:1) u Napulju praktično obavio posao u italijanskom prvenstvu. Biće prvak i osmi put uzastopce.

Pošto mu je preči revanš osmine finala Lige šampiona u utorak s Atletikom, koji ga je u Madridu savladao s 2:0, trener Masimilijano Alegri se odlučio da odmori glavne uzdanice pa u prvoj utakmici 27. kola Serije A protiv Udinezea u Torinu (4:1) portugalski as Kristijano Ronaldo, najsjajnija zvezda tima, recimo, nije ni ulazio u igru.

To je bila prilika da ga Moize Kin odmeni u napadu. Tamnoputi navalni igrač, izdanak Juventusovog podmlatka, koji s Marijom Balotelijem ima zajedničko to što je i on italijanski reprezentativac afričkog porekla (iz Obale Slonovače), ukazano poverenje je iskoristio da odsanja najlepši san. Postigao je prva dva pogotka na meču, a to su i njegovi prvenci pred torinskom publikom.

Ali ne i u dresu Stare dame. Prve pogotke je dao u dve utakmice protiv Bolonje na njenom stadionu. U ovoj sezoni, jedini prethodni put kada je krenuo od početka, bio je strelac drugog Juventusovog gola u osmini finala kupa (2:0).

Prvenac mu je bio još pretprošle sezone (2016/17). Alegri ga je poslao na teren u 79. minutu meča poslednjeg kola na stadionu "Renato Dalara" umesto Argentinca Paula Dibale, a on je tu šansu ućario da zatrese mrežu pobedonosnim pogotkom u 90 - 2:1. Tako je postao prvi strelac u pet vodećih liga Evrope koji je na svet došao posle 1. januara 2000 (rođendan mu je 28. februara).    

Kada je u novembru 2016. ušao u igru umesto Hrvata Marija Mandžukića na meču Serije A protiv Peskare, postao je i prvi igrač rođen posle 1. januara 2000. s nastupom u "ligama petice", a kroz koji dan i prvi s utakmicom u Ligi šampiona. Kada je Juventus bio gost Sevilje (pobedio s 3:1), ušao je potkraj meča umesto Bosanca Miralema Pjanića.

Već ima i jedan meč u seniorskoj reprezentaciji. Selektor Roberto Mančini uveo ga je u igru u 62. minutu prijateljske utakmice s Amerikom u Genku (Belgija) u novembru prošle godine. "Azuri" su pobedili s 1:0 pogotkom u četvrtom minutu nadoknade vremena. 

Biće i uzdanica mlade reprezentacije na Evropskom prvenstvu koje se od 16. do 30. juna igra baš u Italiji i San Marinu. Tamo će biti i naš tim, ali u drugoj od dve grupe sa po četiri selekcije.

Kin je u prošloj sezoni bio pozajmljen Veroni, koja je ispala iz najboljeg društva. Predvodio je njen napad i kada je gost bio Juventus. Postigao je četiri pogotka, a dvostruki strelac je bio i u pobedi protiv Fiorentine u gostima (4:1), kada je jedan gol dao i Jagoš Vuković. Na "Bentegodiju" je zatresao Milanovu mrežu u pobedi s 3:0...

I to mu je zajedničko s Đuzepeom Galderizijem (55), koji je s Juventusom, u kojem je takođe ponikao, osvojio titule prvaka 1981. i 1982, a posle još jedne sezone u njegovom crno-belom dresu otišao je u Veronu (kasnije bio i među "rosonerima").

I s njom je uzeo lovor italijanskog šampiona (1985), a u prvoj sezoni bio je akter utakmica s Crvenom zvezdom u prvom kolu Kupa UEFA u septembru 1983. Verona je kod kuće pobedila s 1:0 pogotkom iz penala u 19. minutu. U revanšu, pred krcatom "Marakanom", "crveno-beli" su dvaput vodili golovima braće Đurovski. Boško je bio siguran s bele tačke u 16. minutu, a Milko je mrežu zatresao glavom u 58.

Zvezda je imala pola sata da postigne i gol koji bi je slao dalje, ali je primila dva. U jeku njenih nadiranja sevnule su dve kobne "kontre". I u 65. minutu i u 82. efektni egzekutor je bila žuta "jedanaestica" Galderizi. Protivnapade je krunisao oba puta lobujući golmana Tomislava Ivkovića, možda nadahnut i Maradoninim čuvenim lob udarcem kojem se "Marakana" divila godinu ranije... 

Zbog niskog rasta (170 cm) imao je nadimak Patuljak. Dvadeset i dve godine kasnije Zvezdi je isto presudio jedan "patuljak". Na pragu njenog plasmana u šesnaestinu finala Kupa UEFA, pošto je kao gost Strazbura u poslednjem kolu vodila s 2:0 (pre mečeva na ispadanje igralo se po grupama), iz oka joj je ispao omaleni francuski napadač Kevin Gameiro (172), danas uzdanica Valensije, koji je postigao dva gola i to oba glavom, a drugi u četvrtom minutu nadoknade vremena. Nerešeno "crveno-belima" nije odgovaralo.

Još da kažemo da je u utakmici s Veronom izjednačujući pogodak bio evrogol Luiđija Saketija, koji je u 34. minutu razornim udarcem sa više od 20 metara poslao loptu u mrežu od Ivkovićeve prečke, a da je Zvezda utakmicu završila s dva igrača manje. U 67. minutu isključen je Zoran Banković, a u 87. M. Đurovski zbog koškanja s protivničkim igračem u Veroninom kaznenom prostoru.    

   

2024 © - Vesti online