Subota 09.03.2019.
10:35
Vestionline

"Šta se promenilo pa Priština opet aplicira za Interpol"

EPA/Janos Marjai
Nebojša Stefanović

U intervjuu za TV Pink, on je rekao da je jedina promena to što je u međuvremenu još nekoliko zemalja povuklo priznanje jedostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i što bi na novim glasanjima za članstvo u Interpol, Priština doživela još veći poraz.

- Tokom cele godine i prethodnih godina, a to ćemo nastaviti i ove godine, mi razgovaramo sa svim ministrima unutrašnjih poslova, ambasadama i državama, i postavljamo pitanje šta se promenilo od konferencije u Dubaiju, koje su to nove činjenice da bi Priština ponovo aplicirala - rekao je Stefanović.

Ukazao je da Interpol mora da poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i Rezoluciju Interpola u kojoj jasno piše da država koja nije međunarodno priznata od UN ne može da bude članica Interpola.

- Ne može Interpol da se politički deli, to je nešto što Interpol mora da izbegne kako bi bila ozbiljna policijska organizacija. Ne možete tako jednim potezom, kao što je glasanje, da od policijske pravite političku organizaciju Interpol - podvukao je Stefanović.

Dodao je da je Srbija bila izložena stotinama pritisaka i pitanjima iz pravne službe Interpola posle poslednjeg glasanja, a jedno od njihovih pitanja, naveo je, bilo je kako su se rezultati glasanja pojavili u srpskim medijima.

- A onda smo mi pokazali da su se i u prištinskim medijima istog dana pojavilo kako je ko glasao. Ostaje da vidimo hoće li sada pravna služba Interpola nešto da kaže, a ne samo da udare Srbiju - rekao je Stefanović.

Podsetio je da je još jedan od pritisaka koje je Srbija tada doživela bila i pauza između dva glasanja, na šta je lično upozorio predsedavajućeg da će u pauzi biti izvršen pritisak na predstavnike pojedinih zemalja da u drugom krugu ne glasaju.

- Postavlja se pitanje zašto je u interesu bilo kome ko vodi neku instituciju da mu manji broj država glasa, a već ima veliki broj glasanja u prvom krugu. Međutim, tokom oba glasanja, naročito u drugom, Priština je doživela veliki poraz - istakao je Stefanović.

2024 © - Vesti online