Petak 08.03.2019.
20:51
Vestionline, Tanjug

"Nema govora o tome da SAD blokiraju Hrvatsku"

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Nema govora o blokiranju Hrvatske, radi se o jednom širem pitanju unutar OECD-a i kada članice nađu odgovor koji će biti prihvaćen konsenzusom, onda će se otvoriti mogućnost proširenja - rekla je Pejčinović Burić obraćajući se novinarima, a prenosi SEEbiz. 

Ona nije mogla da proceni koliko bi vremena moglo da prođe do ulaska Hrvatske u OECD, uz napomenu da je zahtev za članstvo podnet pre tri godine.

Prethodno je Jutarnji list objavio da se SAD protive ulasku Hrvatske u OECD, a kao moguće razloge naveo je probleme s povratkom jevrejske imovine i imovine Srpske pravoslavne crkve, reakciju vlasti na poricanje holokausta i ustaške simbole, korupciju i diskriminaciju LGBT osoba i drugih manjina.

U ambasadi SAD u Zagrebu nisu ni potvrdili ni demanovali da blokiraju ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koju čini 36 razvijenih država, prenela je ranije Hina.

- OECD je organizacija utemeljena na konsenzusu i bilo kakvu odluku o početku postupka pristupanja neke države donosi svih 36 članica - saopštila je ambasada.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Vašington ne blokira ulazak Hrvatske, već smatra da OECD nije spreman za primanje novih članova.

"SAD se načelno ne protive proširenju OECD-a na nove članice, ali smatraju da u OECD-u još nisu izgrađeni dovoljni kapaciteti kako bi se moglo prihvatiti toliko država", saopštilo je ministarstvo, dodajući da osim Hrvatske poziv za početak pregovora o pristupanju čekaju i Bugarska, Rumunija, Peru, Argentina i Brazil.

Inače, ulazak Hrvatske u OECD i dalje blokira Slovenija zbog odbijanja primene arbitražne presude o granici, a donedavno je to činila i Mađarska tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke međunarodne arbitraže u slučaju Ina-Mol.

Budimpešta je u međuvremenu ukinula blokadu.

2019 © - Vesti online