Petak 08.03.2019.
21:15
R. R. R.

Menjaju crnu sliku o Srbiji

R. Rajić Ristić
JEDNOGLASNI: Članovi udruženja na skupštini

Konstatovano je da za dve godine rada udruženja prilično urađeno na promociji naše kulture i ukazano na dobru posećenost manifestacija, a posebno odziv lokalnog italijanskog stanovništva koje je bilo uključeno u neke od manifestacija, kao što je ona posvećena Kosmetu na kojoj su učestvovali italijanski hor Bolje je pevati i književnica Karla Galvan, koja se kasnije učlanila u udruženje kao stalni član.

- Zadatak nam je da što više upoznamo Italijane sa našom kulturom, da ih zainteresujemo za Srbiju, da je upoznaju. Imamo mnogo prijatelja među Italijanima, koji redovno posećuju dešavanja koja organizujemo. Imamo jasan cilj, a to je što više simpatizera u našim redovima i da taj način menjamo deformisanu i crnu sliku o našem narodu, koja je godinama kolala Zapadom - istakao je Dejan Mitić, predsednik Vidovdana.

On je naveo da udruženje istovremeno održava naš identitet, što nimalo nije jednostavno i lako jer se već treća i četvrta generacija rađaju daleko od matice i nažalost se polako asimiluju.
Karla Galvan je s puno entuzijazma izjavila da je Srbija njena druga domovina i da je to jedino mesto posle rodne Italije gde se oseća kao kod kuće.

Konkurs za decu pisce

Vidovdan je raspisao literarni konkurs za pesmu i priču na temu "Moja domovina". Na konkursu mogu da učestvuju učenici Srpske dopunske škole iz oblasti Veneto i sva deca širom Italije starosti od šest do 15 godina, koja gore srpski i znaju da pišu ćirilicom. Konkurs je otvoren do 1. maja, a biće zaključen svečanom dodelom nagrada 18. maja u Meledu.

Radove treba slati pod punim imenom i prezimenom na imejl: škudvidovdanŽlibero.it
ili na adresu Viale Trieste 72, Montečhio Maggiore, Vicenza .
 

2024 © - Vesti online