Petak 08.03.2019.
20:15
E. V.

Stihovi o ljubavi i rodoljublju

Predstavništvo RS
Joka Ćetković Milošević, Desa Burazor Aslanidu, Ljiljana Tresač, Dragana Milićević

Promociju su organizovali odbor SKPD Prosvjeta Štutgart-Nemačka na čelu sa poverenikom Desom Burazor Aslanidu i Predstavništvo RS. Program su vodile Desa Burazor Aslanidu i Ljiljana Tresač, zaposlena u Predstavnistvu RS.

"Podigni glavu" je knjiga ljubavne poezije koja je na adekvatan način dočarana publici jer su stihove govorili autorka, Ljiljana Tresač, Vesna Horn iz uprave Prosvjete i Borivoje Aleksić.

Autorka je govorila i pesmu "Linije sećanja" po kojoj je naslovljena druga zbirka koja predstavlja poetsku vezu sa dušama na nebu kao anđelima-čuvarima zasnovanim na verskom i tradicionalnom poimanju života i smrti srpskog naroda.

Najveću tematsko-motivsku i strukturnu dubinu nose pesme koje imaju istorijsku podlogu i sećanje na ratna zbivanja koja su zadesila zavičaj pesnikinje ("Krvavi Petrovdan", "Krvavi Božić" itd.). Ovo je knjiga rodoljubive poezije prožeta ratnim događajima i svim onim što je autorka preživela u strašnom ratnom vihoru na prostorima Republike Srpske.

Pesma "Krvavi Petrovdan" je posvećena autorkinom ocu koga je kao veoma mlada izgubila u Srebrenici 1992. na Petrovdan. U zbirci su i pesme posvećene majci i bratu koji su preminuli posle očeve smrti. U knjizi je istaknuta majka kao simbol ljubavi. Dok je govorila stihove pesme "Videh majku" autentično je prenela emociju na publiku.

Desa Burazor Aslanidu je pesme Joke Ćetković Milošević usporedila sa pesmom "Smrt majke Jugovića" i uz to poređenje govorila "Molitvu" Milutina Bojića koja govori o bolu i patnji majke Jugovića.

Desa Burazor je posebnu zahvalnost istakla Mići Ćetkoviću, šefu Predstavništva Republike Srpske koje je pomoglo da se održi promocija.

Duhovna pesma

Publika je mogla da uživa i u predivnom glasu mlade Dragane Milićević, člana Prosvjete i člana crkvenog hora parohije u Štutgartu, koja se školovala u Nemačkoj. Pevala je duhovnu pesmu "Mi smo deca oca nebeskog", a njeno usavršavanje etno i duhovne muzike prati i redovno uvežbava pred nastupe Ana Stevanović, profesorka Muzičke akademije, koja je takođe član Prosvjete.


 

2024 © - Vesti online