Petak 08.03.2019.
19:55
Tanjug, Vestionline

Tramp danas u tornadom pogođenoj Alabami

EPA/Jim Lo Scalzo
Donald Tramp

Očekuje se da će Tramp danas obići seoski okrug Li, na istoku Alabame, gde su 23 osobe nastradale u nedelju u razornom tornadu "Boregar", snage četiri na "Fudžita skali", čiji je "put uništenja" bio širok gotovo kilometar, sa udarima vetra od 270 km/h, prenosi AP.

U trenutku kada je napuštao Vašington, Tramp je izjavio da očekuje da će se sastati sa guvernerom Alabame Kejem Ajvijem i ljudima koji su "teško postradali u tornadu".

Predsednik Tramp je rekao i da je naložio Federalnoj agenciji za vanredne situacije (FEMA) da Alabami da staus "A Plus" dok se država oporavlja od ove elemntarne nepogode.

Tramp je ranije ove nedelje rekao da cela zemlja "šalje svoju ljubav i molitve neverovatnim ljudima Alabame" i da "što god možemo, činimo za njih".

To je bio jedan od najmanje 38 tornada za koje je potvrđeno da su se spustili preko jugoistoka SAD na početku smrtonosnog vikenda za Alabamu.

Zbog pričinjene štete u Alabami je zvanično proglašena stanje prirodne katastrofe u utorak, s obzirom da je predsednik Tramp naredio federalnu pomoć kako bi se pomogli trenutni napori lokalnih vlasti za oporavak države.

Guverner Ajvi je potpisao sporazum o pomoći u slučaju katastrofe sa FEMA-om i naredio da se državne zastave spuste na pola koplja do zalaska sunca u nedelju.

Tornado koji je pogodio oblast Bernard u Alabami najsmrtonosniji je u SAD posle onog u maju 2013. godine, kada je tornado snage pet, ubio 24 osobe u saveznoj državi Oklahoma.

Alabama i nekoliko drugih južnih država uskoro bi mogle biti pogođene novim ozbiljnim olujama, uključujući i mogućnost tornada, sa novim olujnim sistemom za koji se očekuje da će ovog vikenda proširiti na jug, saopštili su meteorolozi.

Tramp je u Alabami je na predsedničkim izborima 2016. godine imao veliku podršku, a čini se da predsednikova reakcija na prirodne katastrofe ponekad varira u zavisnosti od nivoa političke podrške koju je dobio od tog regiona, tvrdi AP.

2024 © - Vesti online