Subota 09.03.2019.
00:41
Z. Mirković - Vesti

Bosanac dobio sedam godina!

Vesti
Austrijska policija: Foto(Arhiva)

Pokrajinski sud u Lincu osudio je na sedam godina robije 51-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine zbog teške pljačke. Tokom suđenja, optuženi je priznao da je u martu prošle godine sa jednim saučesnikom opljačkao banku. Za njim je bila raspisana međunarodna poternica na osnovu koje je u junu uhapšen u Hrvatskoj.

Inače, pljačkaši su najpre izvidili stanje u banci, nabavili pištolje na gas, a zatim sledećeg dana naoružani i maskirani šalom i kapom upali u banku.

- Prilikom otvaranja filijale, napadači su zapretili mladoj službenici banke i rekli da joj neće ništa učiniti i da samo žele novac. Uplašena službenica je sledila njihova naređenja i otključala trezor iz kojeg su pljačkaši odneli 112.100 evra - rekao je tužilac tokom suđenja.

Iako su posle pljačke vezali službenicu, ona je uspela nogom da aktivira alarm, a potom i da se oslobodi. Prilikom vezivanja, službenica banke je zadobila lakše povrede na rukama.

- Mnogo više od tih povreda muče me psihičke traume koje imam od tog dana - rekla je službenica na suđenju.

Nakon pljačke saučesnik je zadržao veći deo novca, dok je optuženi državljanin BiH sa sobom poneo samo 5.000 evra. Prilikom bekstva koristio je taksi koji ga je preko Salcburga odvezao u Ljubljanu.

- Dogovor pre pljačke bio je da dobijem polovinu opljačkanog novca, ali ja te pare nisam video. Osoba s kojom sam opljačkao banku rekla mi je da je moj deo novca ostavio u jednom automobilu u Lincu, a kada sam ja otišao do tog vozila, para više nije bilo, i da me je neko opljačkao - rekao je optuženi na suđenju.

Zbog priznanja krivičnog dela, kao i zbog činjenice da nije bio brutalan prema službenici banke, sud je izrekao blažu kaznu. Zakon za ovakav slučaj teškog oblika pljačke predviđa zatvorsku kaznu u trajanju između pet i 15 godina.

Hteo da plati lečenje ćerke

Državljanin BiH je na suđenju, kao razlog za učešće u pljački banke, naveo da je želeo da isplati dugove koje je imao, kao i da je tim parama hteo da plati lečenje bolesne ćerke.


 

2020 © - Vesti online