Petak 08.03.2019.
15:35
Vestionline

Među milijarderima i žene

Foto: Ilustracija
 

Najveći broj najbogatijih žena na svetu bogatstvo je steklo putem nasledstva, dok su neke od njih svojim radom i trudom uspele da dođu do "cifara" od kojih zastaje dah.

Nije reč samo o osobama iz šou-biznisa, već i o sposobnim ženama koje su uspele da se izbore sa svim nedaćama, te radom i trudom stvore milijarde, a samim tim i uživaju u stečenom bogatstvu. 

Neke od njih su i naslednice bogatstva svojih muževa ili članova porodice.

Francuskinja Lilijan Betenkort nabogatija je žena sa bogatstvom od 39,5 milijardi dolara. Njeno bogatstvo se za 3,4 milijardi dolara udvostručilo u odnosu na prošlu godinu. Betenkortova poseduje trećinu kozmetičke kuće "L'Oreal" sa svojom decom. Njen otac Ežen Šiler osnovao je kompaniju 1907. godine, i preminuo 1957. godine. 

Druga po bogatstvu je Alis Valton, koja je "teška" 33,8 milijardi dolara, što je za 1,5 milijardi više nego prošle godine. Ona je jedina ćerka osnivača "Vol-Marta" Sema Valtona, iako nikada nije aktivno učestvovala u poslu, nasledila je deonice i dividende "Vol-Marta". 

Žaklin Mars ima bogatstvo vredno 27 milijardi dolara, njen deda Frank Mars osnovao je kompaniju "Mars", najvećeg proizvođača slatkiša. 

Na četvrtom mestu je Marija Franka Fisolo, koja poseduje bogatstvo u iznosu od 25,2 milijardi dolara, zahvaljujući tastu koji je zaslužan za nutelu, a njen poslednji muž Mikele Ferero sagradio je imperiju "Ferero grup". 

Na petom mestu liste nalazi se Suzan Kalten čije se bogatstvo procenjuje na 20,4 milijarde dolara. Najbogatija Nemica, zajedno s bratom, vodi uspešnu farmaceutsku kompaniju, a osim toga, vlasnica je polovine deonica BMW-a.

Kada je reč o najmoćnijim ženama u politici, pored  nemačke kancelarke Angele Merkel, britanske premijerka Tereze Mej i direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard, na 21. mestu našla se srpska premijerka Ana Brnabić.

2024 © - Vesti online