Petak 08.03.2019.
13:01
Danas

Janjić: Zašto Beograd nema svoju platformu za Kosovo?

A. Čukić
Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić

- Priština je sada stekla značajnu prednost nad Beogradom gledano očima Brisela i Vašingtona. Donošenje Platforme bio je jedan od poslova na koji se Priština obavezala u Briselu. Ona sada ima svoju političku platformu koja je usvojena u parlamentu, čemu je prethodila procedura konsultacija i kojoj samo dve opozicione stranke nisu pružile podršku. Nažalost, Beograd to nema - rekao je Janjić.

On je istakao da bi sada Beograd trebalo da postavi sam sebi pitanje zašto Srbija nema takvu političku platformu.

- Marko Đurić bi sada trebalo sam sebi da postavi pitanje zašto nema političke platforme i političkog tima u kojem bi bili i predstavnici opozicije -naveo je Janjić.

Prema njegovim rečima, Platforma ima svoje loše i dobre strane.

- Te dobre strane su što ona definiše okvir za pregovore i procedure izveštavanja što do sada nije bio slučaj, jer se dijalog u Briselu odvijao izvan očiju javnosti do sada. Ozbiljna slabost je postavljanje maksimalističkih ciljeva Prištine. Platforma predviđa puno priznanje Kosova od strane Srbije i međusobno priznanje, teritorijalni status kvo, to su maksimalistički zahtevi koji mogu da spreče dijalog - rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, sadržinska slabost Platforme je i to što pokušava da izbegne "bezbednosni paket", odnosno pitanje članstva u NATO.

- Kosovo ide ka NATO i to pitanje mora da bude deo dogovora, ne može se rešiti bez saradnje sa Srbijom. To je velika slabost Platforme i samim tim velika šansa za Srbiju - rekao je Janjić.

2024 © - Vesti online