Subota 14.11.2009.
01:00
Tanjug

Nemačka: Zigmar Gabijel novi šef SPD-a

Zaokret SPD-a ulevo: Novi šef partije Zigmar Gabrijel

''To je istovremeno i veliki izazov'', rekao je novizabrani šef SPD-a, nekada moćne partije, čije se milionsko članstvo iz vremena Vilija Branta sada prepolovilo.

'Moramo ponovo sami sebi verovati'', apelovao je Gabrijel na svoju poljuljanu SPD, koja je na saveznim septembraskim izborima doživela istorijski poraz i, posle 11 godina na vlasti, otišla u opoziciju.


Gabrijel, koji je u prethodnoj vladi ''velike koalicije'' bio ministar za zaštitu okoline je od ''drugova'' zahtevao opširnu i sveobuhvatno analizu debakla na septembarskim izborima.


Izborom Gabrijela za partijskog šefa i Andreje Nales za generalnog sekretara SPD-a očekuje se blagi zaokret ove najstarije partije ulevo i raskidanje sa politikom bivšeg partijskog šefa i kancelara Gerharda Šredera i njegovim merama koje su, kako naročito sindikati tvrde, duboku zadirale u socijalnu sferu.

Za Gabijela, rođenog 1958. godine u Goslaru, sina jedne medicinske sestre, to nije prva funkcija.


Kao mlad bio je šef poslaničkog kluba SPD-a u pokrajinskom parlamentu Donje Saksonije, izborne pokrajine bivšeg nemačkog kancelara Šredera, a onda je postao najmlađi presednik pokrajinske vlade. Od 2005. godine je na čelu Ministarstva za zaštitu životne okoline.


Za Gabrijela se veli da raspolaže govorničkim darom i samouverenošću. Na počeku je bio levičar, a zatim ''na strani'' Šredera, sa kojim je kasnije zahladneo odnose, jer je kritikovao kancelarove reformske mere kao socijalno neizbalansirane.


Od tada Gabrijel važi za zagovornika pragmatizma i partijskog centra. Dosadašnji šef partije Franc Mintefering, rođen 1940.godine, posle izbornog debakla u septembru odlučio je da se ne kandiduje ponovo za šefa partije.

2024 © - Vesti online