Petak 08.03.2019.
11:49
Vestionline

Amerikanci blokiraju ulazak Hrvatske u OECD?

commons.wikimedia.org/Nik Savchenko
Zagreb

Nakon što je Mađarska prošle godine povukla protivljenje hrvatskom ulasku u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), organizaciju razvijenih zemalja sveta sa 36 članica, Slovenija je ostala pri svom stavu da i dalje blokira članstvo Hrvatske, ali se, prema poslednjim informacijama, i SAD protive ulasku Hrvatske u OECD. 

Naime, na pitanje Jutarnjeg lista je li tačna informacija da SAD blokiraju članstvo Hrvatske u OECD, iz američkog predstavništva u Zagrebu stigao je odgovor kako je "OECD organizacija utemeljena na konsenzualnom odlučivanju i da bilo koja odluka o početku procesa pridruživanja neke druge države zahteva pristanak svih 36 članica OECD". 

U predstavništvu nisu bili skloni daljim pojašnjenjima svojih stavova, ali sama činjenica da nisu demantovali da blokiraju ulazak Hrvatske u OECD i da su poručili da takva odluka zahteva konsenzus svih 36 članica, upućuje na to da SAD nešto zameraju Hrvatskoj u procesu pristupa.

Diplomatski je i odgovor hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova u kojem priznaju da se SAD protive ulasku Hrvatske u OECD, ali se u njemu tvrdi da ne postoji konkretan problem između SAD i Hrvatske.

"Osim Hrvatske, još pet država čeka poziv za početak pregovora o ulasku u OECD (Bugarska, Rumunija, Peru, Argentina i Brazil). SAD se načelno ne protivi proširenju OECD na nove članice, ali smatra da u ovoj organizaciji još nisu izgrađeni dovoljni kapaciteti da bi se moglo prihvatiti toliko država. Zato od OECD i od svih članica (36) traže da se pre proširenja izvrše određene reforme kako bi se stvorili preduslovi za bolje funkcionisanje ove organizacije. Prema tome, SAD ne blokiraju ulazak Hrvatske u OECD", tvrdi se u odgovoru MVEP

2024 © - Vesti online