Petak 08.03.2019.
09:47
Blic

Blic: Pet kompanija u trci za Komercijalnu banku

kombank.com
 

Tri su strateške kompanije koje već imaju iskustvo u bankarskom sektoru, dok su dva investitora fondovi kojima bankarstvo nije primarna delatnost.

"Za kupovinu Komercijalne banke praktično su zainteresovani potencijalni kupci koji su iz iste branše. Oni bi banku uvukli u svoj sistem i verovatno na duži rok ostali njeni vlasnici. S druge strane, interesovanja za kupovinu banke su pokazala i dva fonda, čiji je poslovni rezon da preduzeće preuzmu, zatim da ga unaprede, podignu mu tržišnu vrednost i potom preprodaju po višoj ceni", kaže izvor "Blica", dodajući da među potencijalnim zainteresovanim kupcima ima i stranih i domaćih pravnih lica.

Ministar finansija Siniša Mali izavio je za "Blic" da očekuje najmanje dve ponude koje ispunjavaju uslove.

- U maju će biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera i ceo postupak bi trebalo da bude završen do kraja godine. Očekujem najmanje dve referentne ponude i najbitnije je da proces bude transparentan. U međuvremenu kompanija 'Lazard', koju smo nedavno odabrali za savetnika, pripremiće dokumentaciju i ukazati državi na najbolje opcije - izjavio je Mali.

Cena po kojoj će banka biti prodata za sada nije poznata, ali je vrednost banke na Beogradskoj berzi trenutno oko 350 miliona evra.

2024 © - Vesti online