Petak 08.03.2019.
08:54
Vestionline

Danas je Međunarodni dan žena

Tanjug/AP
 

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Taj dan se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Od 1911. godine 8. mart su slavile žene u Austriji, Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj... a u Srbiji, gde su ga obeležile socijaldemokratkinje u organu Jednakost, prva proslava održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena u drugoj polovini sedamdesetih godina 20. veka.

Nizom manifestacija Dan žena biće obeležen i u Srbiji. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković otvoriće u Domu Narodne skupštine Konferenciju "Žene žive i na selu", kojom počinje nacionalna kampanja i serija skupova i razgovora za ženama sa sela. 

Danas počinje i kampanja "Žene koje su izgradile svet", a tim povodom će se medijima obratiti predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Francuske Frederik Mondolini i zamenica ambasadora Velike Britanije Trejsi Galager.

Definišući položaj žena u Srbiji, direktorka UN Woman u Srbiji Milena Rikanović rekla je da su žene u nepovoljnijem položaju od muškaraca u gotovo svakoj oblasti društveno-političkog i ekonomskog života u Srbiji, one rade dva i po sata duže od muškaraca na neplaćenim poslovima, zarađuju 16 odsto manje od muškarci sa istom stručnom spremom, izložene su nasilju, a u  težem su položaju žene na selu nego u gradu.

2024 © - Vesti online