Četvrtak 07.03.2019.
20:16
R. Patković - Vesti

Običaji dragi kao zenica oka

R. Patković
Nezaboravno: Uživale sve generacije

Fondacija "Petar Kočić" okupila je Srbe Evrope i poštovaoce njihove kulture i običaja na tradicionalnoj prelskoj manifestaciji. Stigle su preldžije iz skoro svih delova Nemačke i Evrope i u prelepoj dvorani Hako Event Areni bilo je više od 700 prisutnih. Iz Ljubljane je "doletelo" Zavičajno jato, a iz Beograda popularna Ćana i Dragan Bodiroža. Prelje su već bile na bini sa domaćinom prela Ostojom Borkovićem i na dirljiv način podsetili prisutne na sva okupljanja tokom prethodnih godina.

R. Patković
Gosti iz Roterdama

Sa desne i leve strane prelepe dvorane ječale su prelske pesme i prisutne vraćale u Potkozarje, Manjaču, Glamoč i celu Krajinu. Po starom dobrom običaju, programske preldžije otpevali su krajišku himnu "Krajišnici, đe ćemo na prelo". Božji blagoslov na preldžije prizvao je protojerej stavrofor Jovan Marić, a Slobodan Vergić, predsednik Kočićeve fondacije prelo je proglasio otvorenim.

Zavičajno jato dirnulo je u srce i dušu sve preldžije, a mnogima su zaiskrile i suze u očima. Milica Srdić, jedna od osnivača fondacije, nestabilna u hodu, poštapajući se, stala je ispred bine i digla obe ruke gore, zaplakala se i vratila za sto.

R. Patković
Slavica Banović, Sanja Erdelić, Slađa Popović i Slađa Karamanović iz Solingena

Zaigrale su i uzdanice Jeleka i to oni najmlađi i zaista oduševili, a nagrađeni su burnim aplauzom. Ćana, legenda prelskih okupljanja i zborovanja i Dragan Bodiroža kao bisernu nisku ređali su svoje pesme kojima nije bilo kraja. Kada su čuli kolo, za stolovima su ostali samo oni sa zdravstvenim tegobama.

R. Patković
Slobodan Vergić i prota Jovan Marić sa učesnicima prela

Zapaženi gosti bili su i momci iz Bremena i Hanovera. I ove godine bili su prvi u dvorani, kao i brojni zemljaci iz Roterdama. Ostali su uz pesmu u igru do ranih sati nedeljnog jutra i niko nije primetio da je nezaboravna noć već protekla.

R. Patković
Momci iz Bremena

Da je i ovogodišnje prelo ispunilo očekivanja domaćina i gostiju, veoma je važno. Fondacija "Kočić" i njihova prela i zborovi su postali kao staro vino. Svake godine su bolji i bolji i manifestacije su sve masovnije. O utiscima sa prela mogao bi roman da se napiše, jer to ljuti Krajišnici i zaslužuju. O romanu drugom prilikom, a za kraj vredno je napomenuti de će deo prihoda kao i uvek biti upućen nejači iz starog zavičaja.

Romantično prisećanje

R. Patković
 

Stanislav Koljančić već duži niz godina je u Banjaluci i kao penzoner redovno prati šta je novo među njegovim Krajišnicima. Za 22. krajiško prelo doputovao je među svoje i uživao i sećao se dana kada su osnivali USK i fondaciju "Petar Kočić" Slavinka Banović, Sanja Erdelić, Slađa Popović i Slađa Karamanović iz Solingena.

2024 © - Vesti online