Četvrtak 07.03.2019.
19:14
Z. Mirković - Vesti

Matija Bećković gost Prosvjete u Beču: Pesnik napunio hram

Z. Mirković
Mag reči: Akademik sa Bečlijama

Mladi tim Prosvjete je velikim trudom uspešno organizovao ovaj događaj koji je održan u Crkvi Vaskrsenja Hristovog u Beču uz domaćinstvo starešine Draga Vujića i prisustvo nekoliko stotina zainteresovanih gostiju.

Među gostima je osim brojnih članova i prijatelja Prosvjete, studenata, mladih ljudi, sveštenstva i predstavnika prijateljskih organizacija, bio i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Srđan Vuković iz predstavništva Republike Srpske u Austriji i drugi.

Književno veče je otvorio sveštenik Slaviša Božić, a pozdravnu reč je pripremio predsednik Prosvjete Srđan Mijalković, koji je govorio o knjizi "100 portreta", rekavši da je "jedinstvena poetska autobiografija".

Z. Mirković
Ugledni gost potpisuje knjige

- To je duhovita, ironična, ponekad tvrda i opora poetska oda srpskoj istoriji, brojnim velikim umetnicima i prijateljima pesnikovim, samom pesniku, ali i srpskom čoveku i našem duhu. To je knjiga o dobrim i važnim ljudima i temama, to je lična srpska istorija, mali Panteon srpske književnosti i književnika, ali i univerzalna priča o svima nama - rekao je on.

Malo, ali lepo iznenađenje Bećkoviću priredila je članica Prosvjete, pesnikinja Darija Stefanović, koja je pročitala poemu posvećenu njemu i njegovom radu, a po pesnikovoj reakciji i velikom aplauzu publike videlo se da je to iznenađenje bilo vrlo uspešno.

Bećković je duhovitim i emotivnim nastupom koji je izmamio i smeh i suze, aplauze i tišinu u prepunoj sali, poklonio prisutnima nezaboravni doživljaj i veče koje će se dugo pamtiti.
Stihovima je vodio publiku od Karađorđa i neizbežnog Njegoša, preko Tesle, Milankovića, do savremenika Matijinih poput Andrića, Brane Petrovića, Meše Selimovića, Branka Ćopića, Dobrice Ćosića , Desanke Maksimović, Branka Miljkovića i mnogih drugih velikana srpske istorije i književnosti.

- Imao sam sreće da mi prijatelji budu neki od najznačajnijih ljudi našeg vremena. Nisam pomišljao da bi mnogi moji prijatelji mogli umreti pre mene i da bih mogao ostati sam. A kada se to dogodilo, nije mi preostalo ništa drugo nego da o njima pišem - objasnio je nedavno Bećković motive za svoju novu zbirku pesama.

Fotografije za uspomenu

Aplauz na kraju trajao je nekoliko minuta, a veče je zatvorio sveštenik Drago Vujić, koji je zahvalio Bećkoviću na dolasku i istakao važnost ovakvih događaja, poželevši da se Srbi u Beču uskoro ponovo sretnu sa svojim dragim pesnikom. Potpisivanje knjiga i fotografisanje potrajalo je dok i poslednji gost nije bio zadovoljan, a Bećković je strpljivo i pažljivo odgovarao na brojna pitanja prisutnih. Ono što je svima bilo zajedničko - bili su pozivi da pesnik uskoro ponovo dođe i da se ovo druženje ponovi. 

2020 © - Vesti online