Četvrtak 07.03.2019.
15:25
M. Kovačević

Knjige koje će vas nasmejati, ali i zabrinuti

pixabay.com
 

Hanter S. Tompson –"Paranoja u Las Vegasu"

Iako je u senci filma, Paranoja u Las Vegasu spada u kategoriju najduhovitijih knjiga ikada napisanih. Smatrana za poslednji trzaj Bit generacije, prodata u više miliona primeraka, obezbedila je Tompsonu status "rok zvezde". Ispod debelog sloja cinizma, mraka i ludila, Hanter preispituje pravu prirodu američkog sna ne štedeći nikoga.

Džon Fante – "Moj pas glupi"

Napisana nakon sage o Arturu Bandiniju, oblikovana čudnim događajima iz privatnog života, knjiga neobičnog naslova predstavlja neophodnu dopunu svima koji su željni dobre zabave.  Lako čitljiva, pretežno sastavljena iz dijaloga vođenih između bračnog para čiji je odnos u krizi, na jednostavan način ukazuje na važnost promene koju će u njihov život uneti novi kućni prijatelj.

Čarls Bukovski – "Palp"

Palp je, prema rečima autora, knjiga o lošem pisanju. Kriminalistički roman koji je u osnovi kritika suvoparne književnosti, kojoj je Bukovski bio trn u oku još od objavljivanja svojih prvih zbirki poezije, na koje su se nastavili romani poput “Žena”, “Faktotuma” i “Bludnog sina”, koji su mu doneli svetsku slavu. Napisana sa lakoćom, svega par godina pre “Čarlsove smrti”, stekla je kultni status među poklonicima crnog humora.

Emil Sioran – "Razgovori"

Za sebe je pričao da nije filozof već privatni mislilac. Emil Sioran, mračnjak, aforističar, večiti stranac, rođen u Rumuniji, živeo u Francuskoj, spada u red onih pisaca čija zaostavština ne prestaje da fascinira ljubitelje kratke forme. Delotvoran zbog svoje sklonosti ka preozbiljnom i neozbiljnom, ka temama koje se rado prećutkuju i o kojima se previše razglaba, ostao je, uz Fridriha Ničea i Šopenhauera, cinik bez premca u istoriji evropske misli. Razgovori predstavljaju odličnu polaznu tačku ili sistematizaciju njegovog života i dela.

Danil Harms – "Apsurdne priče"

Neobičan život ruskog pisca Danila Ivanoviča Harmsa, pratilo je još neobičnije pisanje. Inovativan, za života nepoznat i skrajnut, odeven kao Šerlok Holms pre Šerloka Homsa, samostalni predstavnik ruske avangarde, uticao je na veliki broj pisaca kod kojih će apsurd postati glavni izvor inspiracije; apsurd shvaćen kao posledica, kao prst u oku zdravom razumu.

2024 © - Vesti online