Petak 08.03.2019.
00:50
Vesti

Srbi u dijaspori: Da li se plašite trećeg svetskog rata?

EPA/ANATOLY MALTSEV
Sve oči uprte u njih: Donald Tramp i Vladimr Putin

Povoda za tu bojazan ima mnogo, moćnici vole da zveckaju oružjem, a tu su i dežurni proroci koji svake godine po nekoliko puta podsećaju da samo što nije zaratilo. Ove godine osim gorepomenute drame, kao argument navode i situaciju u Venecueli, koja je podelila Zapad i Istok. Pitali smo naše čitaoce iz Evrope i Kanade da li mirno spavaju dok svet potresaju oružani incidenti.

Zorica Luković - Toronto, Kanada

Lična arhiva
 

- Ne bojim se da će se desiti treći svetski rat, iako se svi plaše svakoga. No, kad pomisliš na rat, pomisliš šta će se desiti tvojoj deci, roditeljima, unucima. Ne verujem ni da će kineski predsednik Sin Điping, ni američki predsednik Donald Tramp, a ni prvi čovek Rusije Vladimir Putin krenuti u rat. Iskreno verujem u Boga i u to da će nas (čovečanstvo) izvesti na pravi put.

Marinko Jeremić - Bremen, Nemačka

Lična arhiva
 

- Ja se više ničega ne plašim. Mislim da do trećeg svetskog rata neće doći, a i ako dođe, biće šta mora i strahovanjem ništa nećemo rešiti. Živim spokojno i uživam u svakom danu koji mi je Bog poklonio. Ne treba se opterećivati strahovima. Treba živeti opušteno.

Slobodan Arsenijević - Cirih, Švajcarska

Lična arhiva
 

- Ma kakav treći svetski rat? Ne bojim se jer do njega neće doći. U to sam siguran, a ne daj bože ako bi i do njega došlo, onda se mi Srbi sigurno ne bismo tu ništa pitali. Ova sadašnja kriza vezana za Indiju i Pakistan je trenutna i proći će, jer tu rat neće ništa dobro doneti. Venecuela je potencijalno žarište za građanski sukob, ali mislim da se neće desiti neki veći okršaj i da će se Amerikanci i Rusi dogovoriti i naći neki kompromis za dobrobit te zemlje.

A da će Amerikanci i Rusi ući u neki otvoreni sukob, ni u to ne verujem, jer nisu oni naivni da se uništavaju ni za šta. Moja je poruka svima da mi radimo i da gledamo svoja posla i da spokojno spavamo a kriza je bilo i biće, i biće još više, ali trećeg svetskog rata neće biti.

Neven Luledžija - Pariz, Francuska

Lična arhiva
 

- Ne bojim se više ničega. Ja znam da neću ni za koga i ni protiv koga ratovati. Ratnik sam iz jednog rata, za jedan život dosta je jedan rat. Oružani okršaj koristi onim koji imaju pare da bi imali još više para i da bi se rešili viška sirotinje. Bojim se za sukob Indije i Pakistana, zato što je Indija mnogoljudna zemlja i to je način da se reši viška stanovništva, a sa druge strane u Pakistanu je verski fanatizam. Obe zemlje imaju nuklearno oružje. Odnosi između Indijaca i Pakisatanaca su konstantno napeti, netrpeljivost među njima traje vekovima, kao i svuda gde su Englezi bili gospodari.

Marija Sretenović- Beč, Austrija

Lična arhiva
 

- Ne plašim se trećeg svetskog rata, iako živimo u veoma nesigurnom dobu kada je reč o situaciji u svetu. Do rata može doći veoma lako i brzo, ali ne strahujem, jer neću da dozvolim da mi to utiče na svakodnevni život. Dovoljno je što moramo da drhtimo da ne dođe do sukoba u našoj domovini, gde su sve veće tenzije između Beograda i Prištine. U poslednje vreme se sve više preti i te pretnje mogu da izazovu oružane sukobe. Što se sveta tiče tu nemamo nikakav uticaj, pa ne vredi ni da strahujem.

Pero Aranđić - Manhajm, Nemačka

Lična arhiva
 

- Da li se plašim trećeg svetskog rata. Na to pitanje nije lako dati odgovor. Situacija u svetu nije dobra. Svetske sile se plaše novonastalih zemalja koje same proizvode atomsko naoružanje koje se može upotrebiti i protiv njih. Momentalna situacija je loša kada imamo na umu Indiju i Pakistan, pa onda akutni problem Venecuele. Svetske sile gledaju svoj interes i okosnica njihovog interesa su zemlje koje imaju prirodna bogatstva. Uvek su se vodili ratovi za prevlast. Mi obični ljudi zdravog razuma ne želimo rat. Nemaš šta da dobiješ a budeš prisiljen da se boriš za novo komponovane ideale. Bolje je ipak voditi pregovore i tražiti kompromise nego ratovati.

Amerika kao ranjena zver

Miladin Popović - Minden, Nemačka

Lična arhiva
 

- Situacija nikada nije bila tako opasna i kritična kao sada. Predsednik SAD Donald Tramp nije za rat, ali ga njegovi jastrebovi koji sukobe vide samo kao profit, na rat prisiljavaju. Amerikanci su kao naftni izvor izgubili Siriju, pa su zato sada navalili na Venecuelu. Opasan je i sukob između Pakistana i Indije, jer i jedan i drugi imaju atomsko naoružanje.

Tu može da dođe do velike eksplozije i katastrofe. Te dve države dugo se sukobljavaju zbog Kašmira i ako se ne urazume, zapaliće ceo svet. Mislim da su u raspirivanje i ovog sukoba umešani američki jastrebovi. Amerika je u ovom "mirnom" periodu otkad je vodi Tramp, pretrpela gubitke, a to se najviše oseća na vojnoj industriji na kojoj moć SAD i počiva.

U toj američkoj kuhinji skuvana je i laž da Rusija ne poštuje zaključene vojne ugovore, a izmišljena je da bi se prouzrokovala trka u naoružanju i zadovoljila američka glad za profitom. Kritično je. Amerika gubi i sada se oseća kao ranjena zver, a ranjene zveri su opasne.
 

2024 © - Vesti online