Četvrtak 07.03.2019.
12:35 >> 14:19h
Vestionline

Srbi u Kosovskoj Mitrovici: Ne želimo da učestvujemo u "ekonomskom samoubistvu"

Tanjug
Protest u Kosovskoj Mitrovici

Član predsedništva sindikata Ratomir Milojević naveo je da se radnici Trepče nikada nisu mešali u tuđ život, niti su učinili išta čime bi zaslužili da ih danas kažnjavaju oduzimanjem posla, prava na rad i egzistencije njih i njihove dece.

Kako je rekao, sva "njihova" dokumenta i zakoni o Trepči doneti su jednostrano, zbog čega, dodaje, Srbi ne žele da uvvestvuju u "ekonomskom samoubistvu", te da nikada neće prihvatiti primenu zakona koja ugrožava njihove životne interese.

- Svesni smo da oni imaju samo političke ciljeve, od kojih je krajnji ukidanje naših radnih mesta, našeg izvora egzistencije i proterivanje naših radnika i naroda sa ovih prostora. Nećemo i ne smemo to dozvoliti - kazao je Milojević.

Dodao je da je poziv Ramuša Haradinaja radnicima Trepče da ne slušaju političare iz Beograda i prihvate da kao radnici postanu vlasnici Trepče vrhunac licemerja i demagogije.

- Mi nikada nećemo od svoje države otimati ono što je njeno i na bilo koji način dati legitimitet vlastima u Prištini za njihove iskljucive političke ciljeve - rekao je Milojević.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić podsetio ej da su četiri meseca prošla od uvođenja anticivilizacijskih taksi te da su se mnogi politički predstavnici Albanaca nadali da će Srbe ostaviti žedne i gladne i naterati ih da se na kraju predaju, ali da samo mogu da vide da su Srbi nikada jači, složniji u nameri da ostanu i opstanu na ovim prostorima, da sačuvaju pravo na slobodu i život.

Primetio je da su predstavnici privremenih prištinskih organa počeli "slamanje" srpskog naroda uvođenjem taksi, a nastavili sa podizanjem lažnih optužnica protiv svih onih koji nisu bili spremni da pognu glave pred njima.

- Među njima i potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića. Oni moraju da shvate da smo svi odlučni u nameri da ostanemo i opstanemo i branimo ovo malo parče slobode koje su nam ostavili naši preci - kazao je Simić, te dodao da među Srbima na KiM nema i ne sme biti podela, kao i da incidenti poput današnjeg u Velikoj Hoči Srbe neće uplašiti i oterati sa KiM.

Direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović naveo je da "kosovske institucije i šiptarske vlasti narkokartela" najavljenom registracijom Trepče pokušavaju da završe etničko čišćenje takozvanog nezavisnog Kosova u čemu imaju pomoć svojih zapadnih mentora.

Dodao je da to rade i uvođenjem taksi i pokušajem otimanja Gazivoda, Trepče, oduzimanjem prava na rad Srbima, kao i pokušajem aneksije Mitrovice.

I formiranjem vojske koju treba rasporediti po severu", naveo je Ivanović i dodao da srećom Srbi na KiM imaju podršku državnog vrha Srbije, koji neće dozvoliti nasilje nad Srbima u pokrajini.

Kažao je da neprijateljsko raspoloženje prema Srbima na KiM dolazi od Albanaca, sa zapada, ali i iz Beograda, od onih koji organizuju "večernje proteste" kako im se, kaže, lica ne bi videla i ne bi se znalo ko ih organizuje.

- Znamo mi ko su oni, znamo da su organizovani sa strane, da su plaćeni sa strane. Tu su oni koji su ojadili ovu zemlju i obogatili se na njen račun, koji su postavili granicu između nas i ostatka Srbije, koji su gotovo priznali nezavisno Kosovo. Tu su i braća glumaca, pa jedan kaže treba legalizovati drogu i da Kosovo nije Srbija - rekao je Ivanović.

Podsetio je da su predstavnici Srba sa KiM imali sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i naveo da je predsednik ponovio da neće dozvoliti kosovsku Oluju niti bilo kakvo nasilje nad srpskim narodom na KiM.

Dodaje i da je državna politika prema KiM danas bezrezerva podrška Srbima na KiM, ulaganje u razvoj pokrajine i ostvarivanje što boljih uslova za život Srbima.

- To govori o ozbiljnosti i odgovornosti državne politike - rekao je Ivanović i dodao da je protiv zamrznut konflikta, već za kompromis, te da stvari treba što hitnije rešavati. 

Predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Luka Jovanović, inače student istorije u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da je svrha nauke koju proučava da nauči kako se treba ponašati u sadašnjosti, ali i kako isplanirati budućnost.

- Ako pogledamo istoriju Trepče, srešćemo samo imena poput kralja Milutina, cara Dušana, Nikole Pašića, kralja Aleksandra Karađorđevića i mnogih drugih, ali nećemo sresti nijednog Ramuša ili Hašima koji su išta uradili za Trepču osim što su dizali štrajkove, pobune i podmetali požare - kazao je Jovanović.

Poručio je da će se studenti i dalje boriti protiv otimanja Trepče, ali i protiv taksi od 100 odsto, kao i inicijative za ujedinjenje Mitrovice. 

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Tanja Vujović istakla je da profesori na KiM imaju veću odgovornost od njihovih kolega sa drugih univerziteta po Srbiji, jer oni svojim studentima sem znanja treba da prenesu i ljubav prema otadžbini, te da stvaraju generacije koje će biti spremne da grade i izgrade svoju budućnost na "svetoj srpskoj zemlji". 

Obaveza je profesora, dodala je, da prepoznaju potencijale studenata, osnaže ih i zadrže na Univerzitetu, po školama, institucijama i preduzećima.

- Ako sada ne mislimo na budućnost, onda je nećemo ni imati - zakljucila je. 

2024 © - Vesti online