Ceo život posvetila sinu

Lična arhiva
Majka borac: Snježana Plavšić Đurović

"Videla sam nedavno video prilog o samohranoj majci Snježani Plavšić Đurović iz Laktaša. Mnogo me je pogodila njena životna priča, a potpuno slomilo kada je u jednom trenutku rekla: 'Doktore, ne pišite recept, nemam pare da kupim lek.' Verujte, toliko sam potrešena da više ne mogu da napišem ništa. Od srca joj želim svako dobro i divim se Snježani. Divim se toj ženi, majki. Nadam se da će i drugi ljudi dobrog srca slediti moj primer i pomoći joj."

Ono što je naumila, Nina je to i učinila. Ubrzo potom je posredstvom naše sidnejske Redakcije uputila pomoć od 500 dolara, kako bi novinari Humanitarnog mosta što pre uručili Snježani Plavšić i njenom devetogodišnjem sinu Gregoru iz Mahovljana, kod Laktaša, jer nisu u mogućnosti da svaki mesec plaćaju lekove bez kojih oboje ne mogu, kao ni račune.

Prema želji naše čitateljke, stupili smo u kontakt sa ovom nesrećnom ženom i saznali zašto je plemenita Nina bila toliko ganuta sudbinom ove majke.

Snježana, naime, pored karcinoma materice ima još 12 oboljenja, među kojima i cističnu fibrozu pluća i tešku osteoporozu, jer je posle nekoliko operacija, hemioterapija i zračenja dobila nekoliko hroničnih bolesti, pa sada prima terapije za kosti svaka tri meseca. Sin joj je rođen sa retkom vrstom tumora jetre (kakav je otkriven kod čoveka u Rumuniji 1969) i niko od lekara nije mogao ni da pretpostavi da bi sa time mogao i ovoliko da poživi. Gorak usud dodatno pritiska nemaština i nemogućnost da se sami izbore sa svime što je pred njima.

- Moj organizam je sada u fazi istoj kao kod osobe od 70 godina, iako kad me vidite, to nikada ne biste rekli. Za sve mi je potreban nadljudski napor, a da se povredim, moje kosti bi se polomile kao grančice. Istina je da nemam nikakvo mesečno primanje, jer zbog sinovljeve i svoje bolesti, ne radim već devet godina. Upravo toliko godina se oboje i lečimo. Samo moji osnovni lekovi koštaju 200 KM (100 evra), a nekada i više - kazala je Snježana.

Dodaje da Gregor sada nije na terapiji, ali, kako kaže, terapiju ne prima samo dok ima sve što mu je potrebno, odnosno kvalitetnu ishranu, koja uključuje medicinske dohrane bogate vitaminima i mineralima, koji su veoma skupi.

- Istina je da zahvaljujući nekim dobrim ljudima koji su nam priskočili u pomoć, za sada ima to što mu je potrebno da normalno funkcioniše, a kada nema, onda dobije temperaturu 41, koja traje po dva meseca, jer mu je imunitet slab. Mora da ima posebnu negu i provodi vreme u skoro sterilnom prostoru. Kad se razboli od gripa, kao što je nedavno bio slučaj, to je za nas tek ogroman problem i strašno stanje, a moje dete nema nikoga osim mene i ja osim njega. Molim se Bogu da mi da zdravlja da što duže ostanem živa da bih brinula o svom detetu kako god znam i umem - ispričala je za "Vesti" majka Snježana.

Priznaje i da je veoma iznenađena pristiglom donacijom iz daleke Australije i da joj je svaki vid podrške veliki i mnogo znači, budući da za njih dvoje trenutno ne postoji trajno rešenje.

- Molim vas da se toj dobroj duši zahvalite od srca. Sa poslednjom dijagnozom koja je ustanovljena, a to je cistična fibroza, znate i sami, dokle god kortikosteroidi budu delovali biće dobro, nakon toga ne preostaje ništa drugo do transplantacija pluća... Borim se koliko god imam snage da što duže ostanem na nogama zbog sina, jer sam njemu sve. Zahvaljujem se i svim drugim dobrim ljudima koji su nas održali. Nisam sigurna šta bi sa nama sada bilo da nije bilo njihovog milosrdnog srca - iskreno će Snježana.

Nema trajnog rešenja

- Naučila sam dete da kad idemo u prodavnicu ništa ne traži, on jednostavno i zna da se nema za šta kupiti. Nema ko drugi da brine o njemu, budući da mu je otac preminuo još 2015. i da nije imao roditelje kao ni ja. Ako postoji pakao na zemlji, mi smo ga već prošli. Za nas trenutno ne postoji trajno rešenje i to je ono što je i najveća muka, a dokle ćemo i kako, ostaje da vidimo. Ceo svoj život sam posvetila sinu i opet bih, tu jedino nikakve dileme nema - zaključuje Snježana.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji mogu i žele da pomognu hrabroj majci Snježani i olakšaju joj pretešku svakodnevicu mogu stupiti sa njom u kontakt putem telefona na broj: 00387 66 768 601 ili pomoć uplatiti na njen devizni račun otvoren u NLB banci na ime i broj: Snježana (Vitomir) Plavšić-Đurović Mahovljani, 78 250 Laktaši, IBAN: BA395620998121033815, SWIFT BIC: RAZBBA22

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online