Četvrtak 07.03.2019.
08:31
Tanjug, Vestionline

"Proširenje prioritet, protesti nisu problem"

EPA/Olivier Hoslet
Donald Tusk

Komentarišući aktuelne prilike u Crnoj Gori, Tusk je u sredu u razgovoru sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem u Briselu ocenio da su protesti nešto normalno i tipično za demokratsko društvo.

- To nije problem, to je deo normalnog funkcionisanja demokratskog društva. Od suštinskog interesa za Crnu Goru jeste da se svi problemi razjasne - naveo je Tusk, dodajući da su pristalicama politike proširenja potrebni dobri argumenti za dalji napredak u integracijama.

Đukanović i Tusk su se saglasili da su i problemi s kojima se suočava Crna Gora i zemlje regiona, prilika za dalje snaženje i izgradnju efikasnih državnih institucija i vladavine prava, što je, kako su ocenili, najbolja preporuka za napredak u integracijama, navodi RTCG.

Obraćajući se Đukanoviću, Tusk je rekao da je njihovo prijateljstvo postalo već tradicija, a da je, prema njegovom mišljenju, politika proširenja prioritet ne samo kad je Crna Gora posredi nego region u celilini.

 

Ðukanović je ocenio da je budućnost Zapadnog Balkana, bez alternative, evropska i evroatlantska.

Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan nema privilegiju za drugi izbor, "imajući u vidu istorijsko nasleđe koje upućuje da je između evropske i evroatlanstke perspektive regiona i njene stabilnosti znak jednakosti".

- U tom kontekstu, Crna Gora kreira svoju državnu politiku kao promoter evropskih i evroatlantskih vrednosti u regionu. Balkan je predugo van Evrope i jedini put za region je integracija. Crna Gora to u potpunosti razume i zato predano radimo i na realizaciji tog strateškog cilja uz, ekonomski rast i razvoj i podizanje kvaliteta života naših građana - rekao je Ðukanović.

Pozdravivši sporazum Skoplja i Atine, Ðukanović je ponovo ukazao na značaj političke volje i na korist za sve strane u procesu rešavanja tako teških pitanja, što, kako je naveo, može biti podsticaj i za regulisanje odnosa Beograda i Prištine, kao i za funkcionalnost BiH.

Ðukanović je prethodno, posle sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, rekao da posle rešavanja spora između Atine i Skoplja treba raditi na rešavanju preostalih problema u regionu.

- Čini mi se da iskustvo u rešavanju problema Makedonije i Grčke može biti veoma blagotvorno u rešavanju i drugog problema slične naravi, a to je između Beograda i Prištine - naveo je Ðukanović.

2024 © - Vesti online