Četvrtak 07.03.2019.
00:41
Vestionline

Trka u naoružanju: Da li je Arktik sledeća tačka sukoba?

Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska vojska na Arktiku

- Trenutno je ruta Severnog mora više otvorena, tu postoje komercijalni i resursni interesi, a to stvara takmičenje - izjavio je američki general pred odborom Senata zaduženim za naoružanje.

Skaparoti je senatorima predočio da je Rusija već povećala svoje odbrambene kapacitete, kao i da je na terenu postavila brojne veoma napredne radarske sisteme, istovremeno pomerajući raznorazne jedinice u to područje radi povećanja kontrole nad tim regionom. 

- Kao rezultat toga, i mi smo obnovili naš plan. Morali smo da izmenimo plan razmeštanja naših snaga, kao i da promenimo naše operacije kako bi poslali jasnu poruku da je Arktik za nas veoma važan - kazao je general Skaparoti. 

Sputnjik, koji je preneo njegovu izjavu pred Senatom, podseća da je Skaparoti nedavno rekao da je mogućnost sukoba Rusije i SAD oko Arktika za sada mala, ali da je istovremeno naglasio i da Rusija znatno povećava prednost u arktičkim operacijama, a njene vojne baze koje su tamo služe za ojačavanje ruske pozicije. 

S druge strane, iz Rusije je poručeno da očekuju da oko Arktika ne bude ozbiljnih konflikata kao i da Moskva smatra da bi taj region trebalo da bude područje konstruktivnog dijaloga i nekonfiktne saradnje, jer je to u interesu svih nacija.

2024 © - Vesti online