Sreda 06.03.2019.
20:25
Dojče vele

Dojče vele: Mađarska je ispruženi srednji prst ka Angeli Merkel

EPA/Clemens Bilan
Viktor Orban i Angela Merkel

To bi bila usluga Evropi, smatra Štefan Ožvat, dopisnik nemačkog javnog servisa ARD iz Jugoistočne Evrope, u tekstu za Dojče vele.

“Viktor Orban dobro poznaje svoje prijatelje-istomišljenike iz Evropske narodne partije (EPP). On smatra da su oni 'korisni idioti' i da su slabi. I u nekim stvarima ima pravo. Protivnik alfa mužjaku iz Mađarske je, politički gledano, laka kategorija: Manfred Veber, iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU). Veber, šef frakcije EPP u Evropskom parlamentu koji želi da postane predsednik Evropske komisije, do sada je već mnogo puta povlačio “crvene linije“ preko kojih Orban pleše stalno ih prekoračujući. I nikad se ništa ne događa”, navodi Ožvat. 

Kako navodi, Orban diktira tempo, a rukovodstvo EPP dozvoljava da bude vođeno i zavedeno. 

“Veber želi da i uz pomoć glasova Mađarske zasedne u fotelju predsednika Evropske komisije. Orban to zna i zato laska Veberu. A kod kuće dozvoljava da njegovi mediji - izrazito bez ukusa - i dalje udaraju po Junkeru i kompaniji. To nije ništa novo: suština tog populizma je da se stalno bude u stanju predizborne kampanje, uz nove slike neprijatelja. Savršen žrtveni jarac je jevrejski milijarder Soroš, koji navodno vuče konce u Briselu kada je reč o migraciji, kako to propaganda Mađarima već skoro četiri godini servira”, piše Ožvat. 

“Mađarska je takoreći ispruženi srednji prst protiv Angele Merkel. A tu su još i nemački ekonomski interesi koji očigledno potpokavaju osnovne evropske vrednosti. Nemački proizvođači automobila vole mađarske radionice: Mercedes, Audi, BMW - svi oni investiraju milijarde u Orbanovo carstvo. Privlače ih niski porezi, dobro obučeni radnici i slabi sindikati. Tako Orban dobija na vrednosti, može da popuni svoje poreske kase i pusti da ga slave kao uspešnog ekonomskog kapetana”, ističe autor. 

“Orbanovo vreme u EPP je isteklo, a Dol i Veber bi trebalo da odu sa njim. Samo na taj način Evropska narodna partija može ponovo da postane verodostojna. A to bi bila usluga i Evropi”, zaključuje Štefan Ožvat, prenosi Dojče vele.

2024 © - Vesti online