Sreda 06.03.2019.
19:34
Radio Slobodna Evropa

Vučić: Nema EU bez sporazuma sa kosovskim Albancima

Tanjug
Italijanski premijer Đuzepe Konte i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Takve reči iz tako snažne zemlje, posebno od kada ste vi predsednik vlade i kada Italija igra snažniju ulogu u EU i našem regionu, za nas su od izuzetnog značaja - uzvratio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Analitičari, međutim, upozoravaju da podrška Italije može biti mač sa dve oštrice za Srbiju zbog toga što italijanska populistička vlada, koju čine antisistemski Pokret pet zvezdica i krajnje desničarska Liga, u ovom trenutku nije najomiljenija u Briselu, piše Radio Slobodna Evropa.

Premijer Italije Đuzepe Konte izrazio je, tokom zajedničkog obraćanja medijima sa Aleksandrom Vučićem, punu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i u sprovođenju reformi, kao i u naporima da postigne sporazum sa Prištinom.

Italijanski premijer je rekao da mere Prištine, koja je uvela taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne vode ničemu i da je dijalog jedini način da se ubrza put ka EU.

- Priština treba da pokaže napor da obnovi pregovore i da povuče takse na robu iz Srbije -poručio je premijer Italije, zemlje koje je priznala Kosovo.

Vučić je poručio da će Italija imati iskrenog saveznika i prijatelja u Srbiji.

- Cenimo sve što je Konte uradio, to vodi jačanju uloge Italije, sa radošću gledamo na snaženje italijanske moći i države. Nama nema ulaska u EU dok ne postignemo sporazum, ovakav ili onakav, sa Albancima. To je uslov bez koga mi nećemo biti deo EU - rekao je on.

Italija je u kontekstu EU bila najveći prijatelj Srbije u procesima pregovora zagovarajući učlanjenje Srbije, kaže Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove. Međutim, ono što Srbiji ne ide u prilog, jeste to što italijanska vlada u ovom trenutku nije najomiljenija u Briselu, pa dobri odnosi sa Rimom mogu biti mač sa dve oštrice.

Ove godine obeležava se 140 godina od ustanovljenja diplomatskih odnosa na relaciji Rim-Beograd i deset godina od utvrđivanja strateškog partnerstva. Đuzepe Konte prvi put od stupanja na dužnost dolazi na Zapadni Balkan, a poseta Srbiju mu je prva bilateralna poseta jednoj evropskoj zemlji od početka godine.

2024 © - Vesti online