Sreda 06.03.2019.
18:24
Radio Slobodna Evropa

RSE: Kako će Kosovo da prihvati militante iz Sirije?

EPA/Murtaja Lateef
Pripadnici Sirijskih demokratskih snaga, opozicije koju podržavaju SAD

Zašto su Kosovari išli na strana ratišta?

Iz vlade navode da će u ovom slučaju delovati kao i ostale države članice globalne koalicije protiv militantne grupe Islamska država. U pismenom odgovoru se, međutim, ne navodi da li Kosovo ima nekih konkretnih planova za povratak svojih državljana.

"Od desetina Kosovara i njihovih porodica (žene i deca) koji se i dalje nalaze u konfliktnim zonama, jedan broj je uhapšen ili se nalaze u različitim kampovima sirijskih opozicionih snaga. Uzimajući u obzir mogućnost njihove repatrijacije, vlada Kosova, članice koalicije protiv ID, nastaviće da tretira ovo pitanje u skladu sa politikama koalicije, praksama država članica, i poštujući međunarodno pravo, zakone i interese građana i države", navodi se u odgovoru.

Poslednjih nedelja Sirijske demokratske snage i saveznici koje podržava SAD oslobodili su na stotine građana koji su bili zatvoreni unutar prostora kojeg je kontrolisala Islamska država. Na osnovu zvaničnih podataka, 316 osoba sa Kosova je učestvovalo u stranim konfliktima u Siriji i Irak. Na Kosovo se vratilo njih 117.

Odlazak mladih na strana ratišta nateralo je kosovske institucije da usvoje poseban zakon kojim se sankcionišu takva krivična dela, zaključuje RSE.

2024 © - Vesti online