Subota 07.08.2010.
03:49
Tanjug

Smederevo opet u znaku pozorišta

Festival se održava pod sloganom "Play It Again, Sam" (Sviraj to ponovo, Sem) i traje do 20. avgusta. Generalni pokrovitelji su Unesko, Kancelarija u Veneciji, Ministarstvo kulture Srbije i Grad Smederevo.


Grupa Puho je na velika vrata međunarodne scene ušla koristeći posebne izvođačke discipline objedinjene u jednom nastupu - teatar, cirkus, ples, visinske sportove, arhitekturu, scensku tehniku, multimediju i živu muziku koji se izvode u urbanim pejzažima.


"Zemlju Do Do", po motivima "Alise u zemlji čuda" režirali su Sara Serano i Lućiano Trevinjani. Predstava se odigrava u vazduhu i menja nebo u magičnu zemlju gde je sve moguće i gde je svaka slika podsticaj snovima o letenju.


U konkurenciji za nagrade su, pored španske, domaće predstave koje će se uglavnom izvoditi u Malom gradu Smederevske tvrđave, kao i u Centru za kulturu Smederevo.
To su "Rumunija 21" Štefana Peke u režiji Gorana Golovka (Narodno pozorište Užice), "Buđenje proleća" Franka Vedekinda u režiji Anje Suše (pozorište "Duško Radović"), "Sviraj to ponovo, Sem" Vudija Alena u režiji Marka Manojlovića (Beogradsko dramsko pozorište), "Kate Kapuralica" Vlaha Stulija u režiji Jagoša Markovića (Narodno pozorište Sombor), "Čovekova tragedija" Imrea Madača u režiji Kokana Mladenovića (Novosadsko pozorište) i "Proslava" Tomasa Vinterberga u režiji Ive Milošević (Atelje 212).


Svake večeri, posle odigrane predstave, biće održavani razgovori koje će voditi teatrolog Milan Mađarev.


U pratećem programu na sceni u Malom gradu biće prikazana predstava "Plastične bašte" koju je režirao Salvatore Tramaćere, u koprodukciji Teatra Koreja iz grada Leće (Italija) i pozorišta PATOS iz Smedereva, dok će na gradskom trgu i korzou Teatar Pavana iz Amsterdama izvesti urbanu procesiju "Boje".


Van selekcije gostovaće Teatar an Val (Theatre en Vol) iz Sašarija (Italija) koji će na trgu izvesti spektakl "B.A.U. - Brigatta di armonižazione urbana", u kolektivnoj režiji.
U čast nagrađenih poslednje večeri u Malom gradu "Ujvideki sinhaz" (Novosadsko pozorište) prikazaće Šekspirov "San letnje noći" kao koreodramu. Koreografi su Laslo Bobiš, Laslo Budai i Ildiko Đeneš, a reditelj Zoltan Puškaš.


Predsednica Saveta festivala Vida Ognjenović ističe da tvrđava, kao zdanje, jeste simbol postojanosti, otpora i stamene čvrstine, antipod svake propadljivosti, te da "nekada prestona moćna građevina u Smederevu, u kojoj se događa festival, najbolje potvrđuje tu simboliku".


"Po tome kako su različite predstave prvog izdanja festivala (u avgustu 2009.) na njoj odigrane kao na izvornom prostoru, moglo bi se s razlogom reći da Tvrđava teatar nije samo naziv festivala, već i njegova formula, koja označava energiju igre i trajnosti", ocenila je ona.


Direktor festivala je Dragoljub Martić, a među članovima Saveta festivala je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.


Ulaznice koštaju 200 dinara.

2024 © - Vesti online