Sreda 06.03.2019.
16:31
Vestionline

Rusi obučavaju kineske specijalce za S-400

Youtube
Kineski vojnici (Foto: Ilustracija)

Oni će opsluživati raketnu pukovniju opremljenu ovim sredstvima, koja će do kraja ove godine biti isporučena Kini, prenose ruski portali, pozivajući se na vojno-diplomatski izvor.

Kina je prvi ruski inostrani vojni partner koji je kupio ove sisteme. 

Ugovor za nabavku dva pukovnijska kompleta raketnih sistema S-400 potpisan je 2015. godine. Tri godine kasnije prva raketna pukovnija kompletirana je i isporučena. 

Sporazum obuhvata i izgradnju ruskog remontnog centra na teritoriji Kine koji će servisirati i održavati raketne sisteme S-400, ali i druge tipove ruske borbene tehnike koje se nalazi u sastavu kineske vojske.

Nedavno su sistemi S-400, koji su isporučeni Kini, imali uspešnu probu. S-400 Trijumf uspešno je testirao raketu velikog dometa "48N6-E". U uslovima intenzivnog elektronskog ometanja raketa je pogodila balistički cilj koji se kretao brzinom 3.000 kilometara na daljini od 250 km.

Ruski protivvazdušni sistem S-400 Trijumf namenjen je za borbu protiv svih savremenih i perspektivnih sredstava vazdušno-svemirskog oružja. Negov maksimalni horizontalni domet je oko 400 kilometara dok po visini deluje i do 35 kilometara.

Turska takođe očekuje dopremanje S-400, uprkos nastojanjima SAD da pritiskom na Ankaru izdejstvuju njeno odustajanje od kupovine ruskog sistema.

2024 © - Vesti online