Sreda 06.03.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti

Poetski pogled na istoriju

Z. Mirković
Ćaskanje i druženje

Govorio je o njihovom nastanjivanju, delovanju, o uspesima, privilegijama, kao i o mnogim znamenitim, a uglavnom zaboravljenim Srbima, koji su doprineli u raznim područjima od kulture, preko umetnosti, zdravstva do vojske.

- Mnogi od njih su zaboravljeni, na kraju postali veliki gubitnici i završili su u najvećem siromaštvu - kazao je Mićić Bucić.

U pripremi predavanja učestvovali su Andrej Đurišić i Mirel Tomaš, a prevod na nemački jezik uradila je članica Bečkih poeta Aleksandra Petrić. Posle pažljivo saslušanog predavanja, veče su nastavili pesnici sa svojim autorskim stihovima, kao i delima poznatih pisaca.
- Kao stanovnici ove metropole, želimo da se i naša reč čuje i dopre do onih koji i ne znaju da postojimo. Zbog toga se trudimo da i sami napravimo ono što će i nas obeležiti kao one koji su se bavili nečim što je na našem srpskom jeziku i što će služiti u očuvanju naše kulture. Nije nam dovoljno da budemo samo "statisti" za scene koje nam priređuju drugi, već i sami želimo da ostavimo na papiru ili u knjigama ono što sami stvaramo kao umetničko i književno delo - istakla je predsednica Bečkih poeta Mirel Tomaš.

U "reviji lepih reči" učestvovali su Ana Šoln, Zorica Mitić, Jadranka Stanojević, Slaviša Velimirović, Goga Raz-Sub, Zorica Vitomirov, Andrej Đurišić, Katarina Kaća Stević Titović, Danijela Mišić, Bane i Bilja Stojičević, Malina Marina Janković, Dragan Perišić i Velibor Antanasijević, kao i Dejan Singurilović, koji je otpevao svoje dve autorske pesme.

Mirel "rediteljka"

- Mogli smo da se uverimo da naše udruženje Bečke poete s ponosom nosi svoj ime - istakli su članovi. - Ovo pesničko natpevavanje je znalački vodila Katarina Marković, naša verna i dugogodišnja članica. Ali ovo veče, kao i sva ostala naša druženja, ne bi bilo tako uspešno, da ih ne pripremi i režira predsednica Bečkih poeta pesnikinja Mirel Tomaš.

2024 © - Vesti online